Ar normalu žindyti kūdikį kas valandą?

Ar normalu žindyti kūdikį kas valandą?

01. Mar 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Iš Agnės laiško:

Noriu pasiteirauti, ar normalu, kad kūdikiui beveik 7 savaitės, o jis vis dar žinda kas valandą, kartais keliskart per parą kas dvi-tris (naktį ir dieną lauke pamiega), o šiaip nuo ryto prasideda tas pats - žindo 20-30 min., tada po pusvalandžio ar net mažesnio laiko tarpo vėl baisiausiai verkia, nenuramina niekas, tik krūtis, būna.. žindant užmiega, vos pajudini, atsibunda ir vėl ieško krūties, lyg nebūtų žindytas pusvalandį. Vakarais iš viso sunku, valgo iš abiejų krūtų po 30 min., bet toliau neramus ir zirzia, verkia, raminasi tik supamas ant kamuolio. Ar gali būti, kad nepavalgo? Ar situacija pasikeis? Nes fiziškai labai sunku tiek daug skirti laiko maitinimui, o žiūrėti į nuolat spiegiantį kūdikį... Būsiu dėkinga už atsakymą.

Atsako viena iš tėvystės mokyklos „Opa Pupa“ įkūrėjų, gydytoja Agnė Kilmanienė:
 
Sveiki, Agne,
 
Visų pirma nuoširdžiai sveikinu, jog esate šauni mama ir taip kantriai žindote savo vaikelį, taip suteikdama jam pačią geriausią gyvenimo pradžią! Tikrai suprantu su kokiais sunkumais susiduriate. Jūs tikra šaunuolė, kad nenuleidžiate rankų ir kilus klausimams  ieškote pagalbos.

Ar mažylis gauna užtektinai pieno galite nuspręsti įvertinusi, kaip vaikelis šlapinasi - turėtų šlapintis 6-8kartus šviesiu, bekvapiu šlapimu ir tuštintis bent 2 kartus – tuomet pieno jis gauna tikrai užtektinai - galite būti rami. Kitas rodiklis svorio augimas.  Galiu Jus nuraminti, jog žindymai tikrai suretės, tokio amžiaus kūdikiai dar gali būti nesuradę savo maitinimosi ritmo.

Noriu pastebėti, jog 6, 8 savaitėmis būna augimo šuolis kuomet kabama ant krūties, tam, kad pienuko atsirastų užtektinai. Tuo metu siūloma laikytis tokios taktikos:  1 krūtis - 1 val., jei žinda ilgiau - duoti kitą krūtį ir sekantį maitinimą pradėti nuo antrosios krūties.  Per 1-2 dienas išstimuliuojamas reikiamas hormonų kiekis ir laktacija vėl atitinka poreikį. 

Visas kūdikio raminimasis - oralinis, t.y. per burną, tad vaikelis prie krūties gali būti ir dėl šio poreikio. Šio poreikio neįmanoma išvengti. Galima tik padėti kantriai nešiojant, žindant, leidžiant miegoti šalia, raminant, supuojant ir t.t. Vėliau vaikiukai patys raminasi - valgo, kiša žaislus į burną ir pan. :)

Atkreipkite dėmesį ir į savo mitybą - venkite žindančioms nerekomenduojamų produktų : pieno produktų, kavos ir t.t. – gal taip mažiau kamuos pilvelio bėdos. 

Paprastai tokiu periodu mamai pakanka atidėti visus buities rūpesčius į šalį, paprašyti artimųjų pagalbos, visą savo laiką praleisti su vaikučiu, žindyti pagal jo poreikius ir problemos išsisprendžia. Visi sunkumai galiausiai pasimiršta, o žindymo nauda lieka ilgam.

Jei mažylio neramumas ilgėliau keltų nerimą ar atsirastų kitų simptomų, siūlyčiau mažylio sveikatos būklę vertinti gyvoje gydytojo konsultacijoje.

Sėkmės.

Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola