Ar dažnas žindymas pagausins laktaciją? Atsako akušerė

Ar dažnas žindymas pagausins laktaciją? Atsako akušerė

15. Feb 2019, 07:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš Irinos laiško redakcijai:

Straipsniuose rekomenduojama, siekiant atstatyti laktaciją - kuo dažniau duoti žįsti. Ar neefektyvus kūdikio žindymas (kabojimas ant krūties, miegojimas su krūtimi ir silpnas žindymas) skatina laktaciją? Būname prie krūties maksimaliai laiko. Visą naktį tarp maitinimų paguldau - "pakabinu ant krūties".
 
Dieną taip pat pavalgius gulame prie krūties. Būna, kad užsnūsta. Pertrauka 30 min - 1 val. Koks požymis, kad krūtis visiškai ištuštinta? Nes atrodo, jau nieko nėra, vaikas stresuoja. Paspaudus spenelį lyg pienas sunkiasi. Krūtis minkšta. Ar tai reiškia, kad ji tuščia? Teoriškai per kiek laiko krūtis "pasirengia" maitinimui? Nes pastarąsias dienas krūtys itin minkštos, vaikas neramus. Toks jausmas, kad nėra pienelio arba jo labai mažai ir jos nespėja pasirengti maitinimui. Su pientraukiu pavyksta ištraukti vos 50 ml iš abiejų krūtų per val. Vaikui šiek tiek daugiau nei mėnuo, svorio nepriauga. Atsistatė tik gimdymo svoris. Esant tokiai situacijai, teko duoti mišinuko. Gal patarsite, kaip geriau elgtis? Nesinori mišiniu maitinti... 
 
Konsultuoja akušerė, "Gandro lizdas" įkūrėja Ieva Girdvainienė: 

Tiek, kiek nori, tol, kol žinda ir periodiškai stebite rijimo judesius. Vienam kūdikiui ir mamai tai gali būti 5 minutės, kitai porai – 25 minutės. Laikrodis ir skaičiai nieko nesako. Jeigu po 5 minučių kūdikis užmiega ar pasidaro neramus, arba ilgai žinda, bet nepastebite pieno rijimo epizodų, keiskite krūtį, jei reikia, pažadinkite kūdikį.

Kai kuriems silpniems kūdikiams krūtis pradžioje gali reikėti keisti kas 2-5 minutes. Kiti kūdikiai gali pavalgyti iš vienos krūties per 15-20 minučių. Dar kitiems gali reikėti 20 min. iš vienos krūties ir dar 20 min iš kitos krūties. Visi skaičiai, kuriuos čia parašiau, nieko nereiškia, o konkrečiu atveju reikia žiūrėti į konkretaus kūdikio elgesį: 

Jeigu vieno maitinimo metu žindo aktyviai, rijo pienelį, paleido krūtį ir atrodo alkanas, pirmosios krūties nebeima arba paėmęs tuoj pat paleidžia, duokite antrąją. Kitą maitinimą pradėkite tada, kai kūdikis paprašys žįsti. Jeigu kūdikiui dar nėra 6 savaičių ir jis dienos metu nepaprašo per tris valandas nuo paskutinio maitinimo pradžios - pasiūlykite pati, pradėkite nuo antrosios krūties, ar ją žindo, ar nežindo.

Kitas svarbus aspektas yra tas, kad krūtis visą laiką pieną gamina. Ir kuo tuštesnė krūtis, tuo greičiau ji pieną gamina. O kuo ji pilnesnė, tuo labiau lėtėja pieno gamyba. Todėl moterys, kurios gali sutalpinti daugiau pieno krūtyse, gali žindyti rečiau ir jų pieno gamyba nesumažės. O moterys, kurių krūtys talpina nedaug pieno, turi žindyti dažniau, kad kūdikis gautų visą pieno kiekį, kiek jam reikia per parą.

Pieno gamybos apimtys priklauso nuo to, kaip dažnai ir kaip gerai ištuštinama krūtis. Kuo tuštesnė krūtis, tuo greičiau joje gaminasi pienas. Geriausi pieno kiekio pakankamumo matai yra trys: šlapinimasis, tuštinimasis ir svorio augimas. 

Sėkmės.

20190214234355-36708.jpg