Akušerė Marija: Žindymo pagal poreikį mechanizmas paprastas

Akušerė Marija: Žindymo pagal poreikį mechanizmas paprastas

09. Nov 2020, 11:37 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

„Dažnai girdžiu kaip mamytės sako: „žindau savo mažylį pagal poreikį, maždaug kas 3-4 valandas“. Tačiau naujagimis, jeigu papildomai nėra primaitinamas, negirdomas ir negauna čiulptuko, paprasčiausiai NEGALI taip retai prašyti žįsti", - sako akušerė Marija Mizgaitienė (Sumanimama.lt) Dalinamės jos patarimais.

Kiek kartų žindyti?

Mamos krūtinė mažyliui yra visas pasaulis: ir maistas, ir gėrimas, ir švelnumas, ir saugumas, ir šiluma, ir bendravimas – visa tai, ką sulig amžiumi išmokstame gauti iš kitų šaltinių. Kadangi poreikių daug, tai kaip dažnai mažylis gali norėti pabūti prie mamos krūtinės? Naujagimis turi būti žindomas mažiausiai 8-12 kartų per parą. Tai reiškia, kad kažkas žįs kas tris valandas, o kažkas dažniau nei kartą per dvi valandas. Kai kurie mažyliai gali norėti žįsti kas 10 minučių, kai kurie – po 10 minučių kas dvi valandas, kai kurie – po 40 minučių kartą į dvi valandas ir visi šie skaičiai yra visiškai normalu.

Žindymo pagal poreikį mechanizmas

Žindymo pagal poreikį mechanizmas pakankamai paprastas. Mažylis pravirko ar tiesiog sunerimo, mama, ilgai nesvarsčiusi, duoda krūtį ir tik tada tikrina visas kitas verksmo priežastis – ar nešlapias, ar jam ne per karšta, ar patogiai guli ir kt.?

Kaip dažniausiai būna gyvenime? Mažylis sunerimo – mama galvoja, kas atsitiko? Kuo ilgiau galvoja, tuo labiau nerimsta mažylis ir tuomet jį įsiverkusi vis sunkiau nuraminti netgi krūtimi. Rezultatas: mama pradeda jaudintis, tą jaudulį jaučia mažylis ir susidaro užburtas ratas.

Klaidinantys patarimai

Dažnai vyresnės kartos mamas ir močiutes apima siaubas, kai jos sužino kiek kartų per parą žindomas mažylis, o tas skaičius gali siekti 30 kartų, priklausomai nuo vaiko temperamento ir savijautos. Mažylių poreikiai labai individualūs, ir kokius poreikius turės jūsų mažylis sunku pasakyti, todėl nekreipkite dėmesio į aplinkinių replikas, nelyginkite savo vaikelio su draugės.  Nemanykite, kad dažnas žindymas išliks visą laiką. Augant mažyliui, jis pradeda domėtis jį supančia aplinka, ir vis mažiau nori būti prie krūties. Visgi nepamirškite, pirmąjį pusmetį žindymo trukmės riboti negalima.

Žiūrėkite į vaikelį, o ne į laikrodį

Tik pats mažylis gali nuspręsti, kiek jam reikia būti prie krūties. „Žiūrėkite į vaikelį, o ne į laikrodį“. Kiekvienas mažylis pats nusistato optimaliausią režimą. Vietoje pastangų kuo greičiau baigti žindymą, išmokite teisingų žindymo padėčių, atsipalaiduokite žindymo metu, pailsėkite, paskaitykite, pasiklausykite muzikos.

Gal jam trūksta pienelio?

Daugelis mamų galvoja, kad jeigu mažylis dažnai ir ilgai žindo, reiškia, jis nepasisotina. Tokiam atvejui yra visiškai paprastas testas: jeigu vaikas priauga ne mažiau kaip 500 gramų svorio per mėnesį ir šlapinasi ne mažiau kaip 10-12 kartų per parą, reiškia, pienelio jis gauna pakankamai, ir dažnai bei ilgai žįsdamas jis patenkina kitus savo poreikius.

Žindymas pagal režimą žalingas

Yra mamų, kurios riboja mažylio žindymų skaičių, ilgindamos tarpus tarp žindymų ir taip diegdamos maitinimo režimą. Griežtas žindymo režimas neatsižvelgia į vieną aplinkybę: pieno poreikis priklauso nuo įvairių išorinių faktorių, tokių kaip orų kaita, geomagnetiniai svyravimai ir t.t. – daugeliui išorinių faktorių vaikai yra pakankamai jautrūs.

Be akivaizdžios žindymo pagal poreikį naudos mažyliui, yra ir pliusų mamai: žindymas pagal poreikį leidžia reguliuoti krūties prisipildymą pieneliu, po gimdymo greičiau susitraukia gimda, sumažėja kraujavimo tikimybė, mažesnė pieno sąstovių, mastitų ir kitų krūtų ligų.

Mielosios mamos! Įsiklausykite į savo mažylį, jį gamta išmokė prisitaikyti gyvenime, o taip pat įsiklausykite į savo instinktus ir vidinį balsą, kuris pažįsta jūsų vaiką geriau už bet kokias knygas ir bet kokius straipsnius ar aplinkinių patarimus.