5 žindymo bėdos, su kuriomis dažniausiai susiduriama

5 žindymo bėdos, su kuriomis dažniausiai susiduriama

14. Feb 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Žindymo nauda vaikučiui šiandien turbūt neabejoja niekas. Tačiau labai dažnai vien gerų mamos norų neužtenka, reikia ir tam tikrų žinių. Jūsų dėmesiui – pagrindinės problemos, su kuriomis pirmaisiais vaikučio gyvenimo  mėnesiais susiduria savo pienuku maitinančios mamos.

1 problema: “Mano vaikas verkia, jam trūksta pieno!“

Tai, kad naujagimis verkia, dar nėra įrodymas, kad jo mamai trūksta pieno, sako organizacijos "Pradžių pradžia" žindymo konsultantė, „Mama-mamai“ savanorė Jūratė Olševskaitė. Juk kūdikis gali verkti dėl šimto kitų priežasčių, iš kurių gana dažnos – pilvo skausmas, pilnos sauskelnės, šaltis ir kitos.

Vienas iš objektyviausių požymių, kai galima atpažinti, kad tikrai mamai trūksta pienelio – tai vaiko šlapinimasis. Žindymo konsultantė Jūratė Olševskaitė pataria atidžiau stebėti, kiek naujagimis šlapinasi per dieną ir kiek sunaudojama sauskelnių – per parą turėtų būti ne mažiau šešių vienetų. Kitas požymis - vaiko tuštinimasis. 

Pasak konsultantės, nuo antros savaitės kūdikis tuštinasi bent tris kartus per dieną. Ar pienelio pakanka, rodo ir svorio prieaugis kas mėnesį. Remiantis Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis, žindantis kūdikis pirmąjį savo gyvenimo pusmetį turėtų kas mėnesį vidutiniškai priaugti po 500 g.

2 problema: “Kūdikis atsisako krūties, nenori žįsti”

Tai, kad iki tol gražiai pienelį žindęs mažylis vieną dieną netikėtai ima “boikotuoti” krūtį, gana dažnas reiškinys, tai yra taip vadinamasis  "žindymo streikas". “Pradžių pradžios” žindymo konsultantė sako, kad svarbiausia yra žinoti - tai laikina situacija, kurią galima išspręsti.

Dauguma tokių "mažųjų streikuotojų" atsileidžia per kelias dienas, išsiaiškinus neįprastą elgesį sukėlusias priežastis. O jų būna įvairių. Štai tarptautinė žindymo lyga pateikia tokias dažniausias "žindymo streikus" sukeliančias priežastis:

  • pasikeičia mamos kūno kvapas. Taip gali nutikti pradėjus vartoti naują dezodorantą, muilą, kvepalus ir panašiai. 
  • patiriamas mamos stresai. Tai gali sąlygoti svečių antplūdis ar dažni svečiavimaisi, įvairios kelionės, konfliktai šeimoje, nuovargis. 
  • kūdikio liga, dėl kurios žindimas jam nemalonus. Dažniausiai tai - ausies uždegimas, sloga, žaizdelė burnoje, pienligė. 
  • skausmas dygstant dantukams. 
  • žindymo režimo pokyčiai. Pavyzdžiui, mamos išėjimas į darbą, kūdikio palikimas su kitu prižiūrinčiu žmogumi ir pan. 
  • "audringa" mamos reakcija, kai kūdikis krimsteli  į krūtį besikalant dantukams. 

Ką gali mama padaryti tokiu atveju? Būti kantri, nuosekli ir šiek tiek užsispyrusi. Leiskite vaikeliui suprasti, kaip gera ir jauku šalia jūsų, kad galite jam duoti tai, kas neįkainojama – savo pienuką.

 3 problema: “Pieną traukiu pientraukiu ir jaučiu, kaip jo mažėja”

Daugiau kaip dešimt metų maitinančias mamas konsultuojanti “Pradžių pradžios” vadovė, žindymo konsultantė Rasa Siudikienė sako, kad iš tiesų, dažniausia dažniausia krūties atsisakymo priežastis – girdymas iš buteliuko. Nesvarbu kuo, motinos pienu ar mišinėliu, vaikas įpranta čiulpti, bet ne žįsti. Pieno nutraukinėjimas yra tik laikina priemonė laikinoms problemoms spręsti.

Dirbtinis krūties ištuštinimas (rankomis, pientraukiu) - tai prievartinis veiksmas, krūtis stimuliuojama mechaniškai, todėl silpniau gaminasi hormonas oksitocinas, atpalaiduojantis ir stumiantis pieną spenelio link, kitaip dar vadinamas meilės, malonumo, atpalaidavimo hormonu, kuris ypač stipriai išsiskiria glaudžiant kūdikį prie krūtinės, jaučiant kūdikio čiupinėjančius pirštukus, vaiko kvapą ir pan.

Kadangi dirbtinai ištraukinėjant pieną iš krūties šio hormono išsiskyrimas yra ribotas, dalis pieno lieka krūtyse ir signalizuoja moters hormonų sistemai, jog pieno gamybą reikia mažinti. Tad labai dažna situacija, kuomet po pientraukio naudojimo iš tiesų gali susilpnėti pieno gamyba.

Kitas aspektas, kad išsitraukinėti daug kartų dieną ir naktį yra sunku, pvz, norisi miego, tad natūraliai, tarpai tarp maitinimų didėja, mama turi mažiau galimybių pailsėti, - visa tai taip pat neigiamai veikia laktaciją.

4 problema: “Naujagimis tik valgo ir valgo, atrodo, be pertraukos”

Pirmąsias gyvenimo savaites kūdikis gali žįsti labai dažnai, tai yra normalu. Visų pirma, dar labai mažas jo skrandukas, o motinos pienas yra lengvas, greitai pasisavinimas maistas, tad nenuostabu, kad naujagimiui tenka dažnai žįsti. Taip pat ką tik gimęs vaikelis nemoka stipriai ir greitai ištraukti pieno, tad ir prie krūties jis gali užtrukti ilgėliau. Be to, mamos glėbys - tai pati jaukiausia ir saugiausia vieta, kur naujagimis gali geriausiai nusiraminti, girdėdamas mamos širdies plakimą, kurį girdėjo devynis mėnesius įsčiose.

Kiekvienos mamos organizmas gamina būtent tokį pienelį, kokio šiuo metu reikia jos žindomam vaikeliui, skiriasi tik jo riebumas paties žindymo metu - pirma teka liesesnis pienelis (atsigerti), o tada vaikelis turi pasiekti (ištraukti) riebųjį pienelį (pavalgyti). Tad įsitikinkite, ar kūdikis taisyklingai apžioja krūtį, nes netaisyklingai žįsdamas kūdikis negali efektyviai ištuštinti krūties, todėl gali norėti dažniau ir ilgiau žįsti. 

Jaunai mamai patarimas būtų toks: gerai maitinkitės ir ilsėkitės, kai tik galite. Išnaudokite kiekvieną minutę poilsiui - žindykite gulėdama ir snauskite, naktį guldykite mažylį šalia. Nesidrovėkite paprašyti artimųjų pagalbos, kiek įmanoma sumažinkite buities darbų. Sunkumo akimirką priminkite sau, kad ši situacija laikina, vaikelis augs, stiprės, nusistovės dienos ritmas.  

5 problema: “Krūtyje apčiuopiu sukietėjimą, krūtys, sunku maitinti“

Greičiausiai tai prasidedančio mastito ženklas. Tokiu atveju “Pradžių pradžios” žindymo konsultantė, mama Rasa pataria kuo dažniau žindyti iš probleminės krūties, pavyzdžiui, 2-3 kartus iš eilės, tuo tarpu iš sveikosios krūties pieną išsitraukinėti. Gerai būtų prieš kiekvieną žindymą krūtį pašildyti (kompresas, šiltas dušas) ir pačiai atsigerti ko nors šilto. 

Žindymo metu švelniai sukamaisiais judesiais masažuokite nuo “guziuko“ link spenelio.  Rasa: “Žindymo metu neskubinkite vaiko, leiskite žįsti kuo ilgiau, keiskite žindymo padėtis, kad vaikas ištuštintų visus pieno latakus. Tinkamiausia padėtis – vaiko smakriukas liečiasi su skaudama krūties vieta. Jei pakilo temperatūra, galite išgerti Ibuprofeno”.

Kaip žinia, daug geriau stengtis užbėgti už akių, negu vėliau gesinti gaisrą. Kad taip neatsitiktų kitą kartą, verta paieškoti „guzelio“ susidarymo priežasties. Gal tai praleistas vienas ar net keli maitinimai, prastai ištuštinta krūtis naktį, skersvėjis ar varžanti liemenėlė?

20170209141642-10226.jpg