"Sip and See" - vakarėlis, per kurį pristatomas naujagimis

"Sip and See" - vakarėlis, per kurį pristatomas naujagimis

20. Jul 2015, 11:07 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Norime pasidalinti sparčiai populiarėjančia, nors ir nelietuviška tradicija. Vis dažniau jau ir mūsuose švenčiame "baby shower" - kūdikio pasitiktuves, kurių metu dovanomis ir dėmesiu apipilama dar būsima mamytė. 

Dažnai tėvai gimus naujagimiui pradžioje skiria laiką tik sau, o jau vėliau po truputį priima svečius. O norinčių pamatyti naująjį jūsų šeimos narį ne vienas! Ir taip prasideda ilgai trunkančios palankynos. 

Pažodžiui išvertus - "Sip and see" reiškia "Gurkštelk ir pamatyk". Tai ir nusako vakarėlio stilių - svečiams pasiūloma kokteilių, šampano ar kitų gėrimų ir nedidelių užkandžių. Sukviečiami visi draugai ir taip palankynos įvyksta vienu metu. Vakarėlis trunka neilgai - svečiai atvyksta, pasišnekučiuoja su tėvais, pamato vaikelį, išgeria taurę, užkanda sumuštinuku ir traukia savais keliais. 

Tai skirta ne tik supažindinimu su kūdikėliu, bet ir tėvų socializacijos tikslais, nes dažnai susilaukę vaikų žmonės užsidaro namuose, užmiršta draugus. Be to, toks vakarėlis puikus pasirinkimas tiems, kurie nežada rengti krikštynų. 

Kada?

Kada organizuojamas toks vakarėlis? Daugelis mamų nori atsigauti po gimdymo, susigyventi su nauju šeimos nariu, apsiprasti namuose, todėl dažniausiai tokia šventė rengiama praėjus keliems mėnesiams po gimimo. 

Ką kviesti?

Į šią šventę kviečiami tiek draugai, tiek tolimesni giminaičiai (artimi, greičiausiai, jau bus kūdikėlį matę). Galite pakviesti net ir kolegas iš darbo. 

Kas organizuoja?

Pirmaisiais kūdikio gimimo mėnesiais būsite tikrai užsiėmę, todėl nedvejodami paprašykite artimesnių draugų ar giminaičių pagalbos. "Sip and see" - tai kokteilių tipo vakarėlis, todėl jam nereikia ypatingai ruoštis. Užkandžius galite užsakyti artimiausioje kavinėje, karštų patiekalų gaminti nereikia, svečiams pasiūlykite kokteilių ar kitų silpnų gėrimų, sulčių kokteilių ar glotnučių. Negalvokite apie formalumus, žaidimus ar ypatingas dekoracijas. Tai labai neformalus vakarėlis ir tikrai niekas nesitiki, jog suruošite įsimintiną puotą. Visi jūsų pasiilgo, nori jus apkabinti - nepamirškite šių žmonių!

Ką veikia kūdikis?

Žinoma, toks mažas kūdikėlis didžiąją jam skirto vakarėlio dalį, pramiegos. Tarp miego ir maitinimų porą kartų atneškite parodyti svečiams mažąjį šeimos narį. Tik nereikia duoti visiems jo laikyti ar stengtis laikyti pažadintą.

Ar reikia dovanų?

Kai kurie svečiai, greičiausiai, norės atnešti dovanų. Užsienyje šis vakarėlis dažnai vyksta be jų, nes didžiąją dalį svečiai padovanojo per "Baby shower'į". Jeigu esate nieko prieš - nesikuklinkite pasakyti, ko iš tiesų reikėtų, jei jūsų paklaus. Ruošiatės pirkti brangesnį daiktą? Tegu svečiai įteikia jūsų norimos parduotuvės dovanų čekį. 

Ką manote apie tradiciją rengti palankynų vakarėlį?