"Krūties streikas": kelios priežastys

"Krūties streikas": kelios priežastys

04. Sep 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Maitinant krūtimi mažylį, neretai iškyla begalė klausimų ir neaiškumų. Tad nieko nelaukę rašykite "Mamyčių klubui" ir su specialistų pagalba jums būtinai padėsime redakcija@mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

Nuo pat naujagimystės savo kūdikėlį žadindavau, kai ateidavo laikas valgyti, (pati maitinu) po to jau jis pats pradėjo reiklauti valgyti, tačiau 2,5 sav. susirgom ir atsidurėm ligoninėj, gavom antibiotikų (nustatytas bronchilitas). Tačiau jau gaudami antibiotikų, gėrėme bifolac gerąsias bakterijas, po to atsižvelgdama į išmatas dar daviau gefilus girdomų bakterijų.

Būdami ligoninėje vėl prastai valgėm, neramiai, imdavo krūtį, vėl paleisdavo, riesdavosi, Espumisan nelabai padėjo. Grįžę namo vėl geriau pradėjom valgyti, apetitas geresnis ir ramiau valgė. Sulaukę vieno mėnesio priaugom kilogramą, tuo džiaugiausi. Dabar mums 1,5 mėnesio ir vėl nevalgo, o jei valgo, tai pyksta, nervinasi, ima krūtį, vėl paleidžia, išties labai neramus.

Jei valgo, tai 5 min. ir viskas, po to užmiega trumpam, vėl prabunda lyg norėtų valgyti, nes žiojasi, kai pasiūlau krūtį, ima ir neima, sunku suprasti jo tokį elgesį. Tuštinasi normaliai. Naktimis rytais vėl jį turiu žadinti, kad pavalgytų, bet viskas taip sunkiai vyksta: pasižadinu, 3-5 min. valgo ir užmiega, vėl pasižadinu, o jis pyksta, arba apsižiojęs krūtį ir vėl miega. Vakarai būna patys neramiausi. Bandžiau duoti sab simplex lašiukų, tačiau pradėjo stipriau atpilynėti. Gal galėsite ką nors patarti? Ačiū.

Pataria "Mama-mamai" grupės savanorė, mama Jurga:

Miela mamyte,

Esate šaunuolė, kad žindote savo mažylį! Gaila, kad taip anksti teko susidurti su ligelėmis.

Gera naujiena yra ta, kad žindomi kūdikiai išvengia daugybės negalavimų ir susirgimų, o susirgę - lengviau ir greičiau juos įveikia, be to, motinos pienas stiprina kūdikio imunitetą ir skatina  žarnyne daugintis gerąsias bakterijas. 

Susirgę kūdikiai tikrai dažniausiai žinda rečiau, trumpiau ir mažiau. Žindymui trukdyti gali užsikišusi nosytė, skausmas (gerklytės, ausyčių), sumažėjęs apetitas. Atsidūręs ligoninėje mažylis patiria stresą, tad irgi gali atsisakyti krūties. Krūties atsisakymas, įvardijamas kaip "krūties streikas", gali atsitikti dėl įvairių priežasčių: mažylis gali streikuoti ir dėl pakitusio mamos pieno skonio (pasikeitė mamos mityba, naudojama kosmetika, prasidėjo menstruacijos), pasikeitusių aplinkybių (atostogos svetimoje vietoje, svečiai ir pan.), streso.

Jums, visų pirma, reikėtų įsitikinti, ar mažyliui pakanka maisto. Stebėkite, kaip jis šlapinasi ir tuštinasi - ar pasišlapina bent šešis kartus per parą, ar šlapimas yra šviesus, bekvapis, ar išmatos - nekietos. Jeigu iš pasikeitusios šlapimo bei išmatų situacijos pasirodo, kad kūdikiui maisto nepakanka, o žindyti dažniau ir ilgiau vis vien niekaip nesiseka, pradžiai papildomai maitinkite mažylį savo išsitrauktu pienu iš taurelės, šaukšteliu ar švirkštu be adatos.

Ir būtinai pasistenkite išsiaiškinti krūties atsisakymo priežastis. Jeigu tai pilvelio skausmas, žindymo metu ir po jo leiskite kūdikiui atsirūgti, dažnai guldykite ant pilvuko, nešiokite tokioje padėtyje, kuri padeda išeiti susikaupusioms dujoms.

Taip pat pasistenkite atkurti prigimtinį ryšį su savo mažyliu, juk žindymas yra toks natūralus ir būtinas dalykas kūdikiui, kad jis negali šiaip sau jo atsisakyti. Kuo dažniau nešiokite mažiuką, glauskite nuogą prie savo nuogos krūtinės, maudykitės ir miegokite kartu, dienos metu taip pat daug kartu gulėkite lovoje, bandykite žindyti apsnūdusį vaikelį, nes taip  bus mažiau pasipriešinimo.

Kai situacija atrodo labai sudėtinga ir varginanti, nusiraminti ir lengviau atsikvėpti padeda žinojimas, kad visi sunkumai yra laikini. Visi kūdikiai pasižymi nuostabia savybe - jie auga, keičiasi jų įpročiai, keičiasi ir problemėlės. Tiesiog riekia apsišarvuoti ta kantrybe, kuria gamta apdovanojo mums, mamas.

Jei jums liko abejonių, visada galima pasitarti su bet kuria Mama-mamai grupės savanore telefonu (kontaktai nurodyti adresu: http://www.pradzia.org/node/427).

Laikykitės ir aukite gražūs bei sveiki!