Daugelis sakysite, kad jau nieko nebeįmanoma nustebinti su obuolių pyragu - visi šio pyrago receptai ir skoniai - panašūs ir "dviračio čia nebeišrasi" . Pasirodo, tai netiesa. Kolegė pakuždėjo tokį obuolių pyrago receptuką - kad uch! Pagaminamas šis pyragas žaibiškai, produktai - elementarūs, o skonis - ....(čia turėčiau skleisti įvairius pasigardžiavimo garsus :-)).
Taigi, dalinuosi, receptuku. Manau, kad jei kartą nepatingėsite išsikepti šį pyragą, tai darysite vėl ir vėl. Pagal gaminimo sudėtingumą, šis receptas - subalansuotas tinginiams ir nemokšoms :-). Pagal skonį - tiems, kam patinka drėgnas, saldus, su traškia plutele, pyragas.
Reikės: 1 kg obuolių;
1 stiklinė miltų;
1 stiklinė manų kruopų;
1 stiklinė cukraus;
100 g sviesto;
2 šaukšteliai kepimo miltelių.
Stiklinė imama standartinė - 200 ml.
Dubenyje sumaišykite miltus, manų kruopas, cukrų ir kepimo miltelius.
Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius su sėklomis, tuomet sutarkuokite su burokine tarka arba su virtuviniu kombainu.
Paimkite kepimo formą (įtieskite į ją kepimo popieriaus arba - dugną ir šonus patepkite riebalais) ir dėkite sluoksniais miltų mišinį ir obuolius. Išeis 3 sluoksniai miltų mišinio ir 2 sluoksniai obuolių.
Tuomet sviestą labai plonai supjaustykite ir išdėliokite ant viršaus taip, kad padengtų beveik visą pyrago viršų.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių C su ventiliatoriumi, arba 200 laipsnių C - jei be ventiliatoriaus. Pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite 45-55 min.
Galima pasigaminti glajų (bet nebūtina). Glajui reikės: 2 šaukštų cukraus pudros
1,5 šaukšto pieno
1 citrinos žievelė
Glajui sumaišykite cukraus pudrą, pieną ir nutarkuotą citrinos žievelę(pyragui suteikia malonų preskonį) iki vientisos masės. Išėmus pyragą iš orkaitės, iškart palaistykite glazūra. Palikite 10 min atvėsti formoje.
Vietoj glajaus, pyrago viršų galima apšlakstyti kondensuotu pienu ar ištirpdytu baltuoju šokoladu. Aš šįkart tiesiog apibarsčiau cukraus pudra. Visa tai - labiau dėl grožio, skonis nenukenčia ir niekuo paviršiaus nedengiant.
Tikrai neišsigąskite, nereikia jokio vandens, pieno ar kiaušinių. Tiesiog drėgni obuoliai "suklijuoja" birius produktus į tešlą, ir viskas pavyksta puikiai. Skanaus!
Aš iš tiesų cukraus dedu tik pusę stiklinės. Ir tai man atrodo per daug. Nors priklauso ir nuo obuolių
Egle, manau, galima ir mažiau cukraus dėti, ypač, jei obuoliai saldesni. Ir šiaip, ko gero, norėtųsi su tuo pyragu paeksperimentuoti. Gal kokių riešutukų ar cukatų kitą kartą bandysiu įdėti :-).
O kaip saldumas, nes man stiklinė cukraus atrodo daugokai, ar galima pakeisti kitu saldumu? 😀
Tikrai geras, greitai ir labai skanu!
Skanu atrodo!😀