Versli mama Deimantė: "Nejaučiu, kad dirbu, nes tuo gyvenu"

Versli mama Deimantė: "Nejaučiu, kad dirbu, nes tuo gyvenu"

04. Nov 2014, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kaunietė Deimantė Venclauskienė beveik vienu metu įgyvendino du didžiulius projektus - vasarą susilaukė trečio vaikelio, o ankstyvą rudenį atvėrė fizinio aktyvumo studiją vaikams "Keberiokštukas" (www.keberiokstukas.lt). Paklausta apie naujo verslo baimes buvusi docentė tik šypteli, kad ją į priekį gena ne jos, o daug stipresnis žodis - tikėjimas.

20141104073242-10927.jpg

- Kaip kilo mintis atidaryti studija vaikams? 

- Savi vaikučiai padiktavo šią mintį. Nuo pirmųjų dienų su jais mankštinamės ir šokame kartu. 

- Kada "Keberiokštukas" atsidarė?

- Lankytojams atvėrė duris šių metų saulėtąjį rugsėjo 21 d. sekmadienį

- Kaip vyko visi paruošiamieji darbai nuo idėjos iki jos įgyvendinimo?

- Ritomės kūlversčiais, kaip ir visi, dieną naktį nemiegojome  ir tiesiog  darėme tai, kas jau metai laiko buvo susigulėję galvose, o pačios idėjos brandintos dar ilgiau. 

- Kas ir kaip sugalvojo pavadinimą?

- Laužėme galvas su vyru susėdę, kaip pavadinti mūsų mažuosius sportininkus ir šokėjėlius vienu žodžiu, kai mūsų vyriausi sūneliai eilinį kartą galynėjosi ant sofos – lovos ir nieko nenustebino garsus kritimas BUM, bet kas nustebino, kai atsistoję vyrukai pasakė ,,mes padarėm keberiokšt” pasikasė šonus, nusijuokė ir nuėjo toliau žaisti… Abiems su vyrų nekilo abejonių, kad ką tik užgimė studijos pavadinimas. Nes nėra čia ko sureikšminti tokios smulkmenos, bum žemyn, opa aukštyn, juk tai tik keberiokš  ir eini toliau su šypsena (juokiasi).  Labai natūralus ir organiškas mažųjų vaikučių judėjimo apibūdinimas. 

- Paslaugas teikiate ne tik vaikučiams, bet ir nėštutėms - ar jas irgi reikia skatinti judėti? 

- Žinoma, kad jeigu leidžia fiziologija besilaukiančioms mamytėms ir nėra rekomendacijų vengti fizinio krūvio, yra labai naudinga judėti, nes sporto dėja galima užkirsti kelią nugaros skausmo atsiradimui,  palaikyti tinkamą raumenų tonusą,  išmoksti reguliuoti stuburui tenkantį krūvį, kad lengviau būtų vaikščioti. O ką jau bekalbėti apie besilaukiančios mamytės gerą nuotaiką – nauda ne tik būsimai mamytei, bet ir būsimo kūdikėlio nervų sistemos formavimuisi.

- Taip pat yra suaugusiųjų baletas - kaip kilo idėja, ar daug norinčių ir kaip sekasi dirbti?

- Viskas labai natūraliai susidėliojo. Man pačiai po vaikelio gimimo labai norėjosi kuo greičiau atgauti buvusias kūno linijas, o baletas padeda ištiesinti laikyseną (nėštumo ir maitinimo metu vis atsirasdavo ,,kuprelė”), gražina judesiams grakštumą, klasikinė muzika leidžia atitrūkti nuo dienos darbelių ir pasinerti tik į save ir judesį. Ši grupė nėra pilnai suformuota, bet tikiu šia idėja, nes pati mielai leidžiu laiką su baleto mokytoja ir jau lankančiomis mamytėmis.

- Kol vaikučiai užsiėmę, tėveliai gali ilsėtis - kaip jie reaguoja į pasiūlymą pabūti poilsio zonoje?

- Gal ne tiek poilsio zona ir skanus kavos puodelis traukia tėvelius, kiek vaikučių stebėjimo zona. Pas mus yra įrengti langai, pro kuriuos tėveliai mato vykstančius užsiėmimus. Sakyčiau didžiausio tėvelių susidomėjimo, kai vaikučiai sportuoja, susilaukia būtent šita zona. Vieni tėveliai graudinasi matydami savo gražuoles Fėjas, kurios tempiasi kiek išgalėdamos, kiti tėveliai pergyvena, kad ne viską pavyksta mažiesiems padaryti iš karto, treti džiaugiasi savo atžalų pasiekimais. Puiki mintis buvo įrengti būtent tokią zoną tėveliams.

20141104073306-18172.jpg

- Ar Kaune šių paslaugų trūksta, o gal jau didelė pasiūla?

- Aš gal pasakysiu taip, kokį darbą bedarytum ar kokį verslą bekurtum, jei darai tai iš visos širdies nuoširdžiai tikėdamas, kad darai ne tik savo, bet ir kitų gerovei kurti, kokia bebūtų analogiškų paslaugų pasiūla, savo klientą visada surasi. Nuoširdumas žmones traukia…

- Papasakokite apie savo vaikučius - ar dažnai jie užsuka pas mamą į studiją?

- Šešiametis Paulius lanko darželio parengiamąją grupę, vidurinysis trimetis Linas ir 4 mėnesių Saulė linksmai dienas leidžia su mama studijoje. Rytas prasideda nuo klausimo ,,kada važiuosime į salę?” 

- Kaip sekasi suderinti motinystę ir darbus? 

- Matot, aš tuo gyvenu. Nejaučiu, kad dirbu. 

- Kuo prieš tai dirbote? Ar pravertė ši patirtis? 

- Kauno technologijos universitete apsigyniau socialinių mokslų daktaro disertaciją ir ėjau docentės pareigas. 10 metų pedagoginė patirtis,  kalbėjimas auditorijai, jos valdymas, nuotaikos pajautimas ir improvizavimas, programų kūrimo ir rašymo patirtis  tikrai praverčia. Sakyčiau darbo pobūdis nelabai pasikeitė, tik mano auditorija gerokai ,,atjaunėjo” (šypsosi).

- Kokie ateities planai "Keberiokštuke"?

- Ilgalaikis tikslas - privati sporto-choreografijos mokykla. O kol kas trumpalaikiai tikslai: vaikučių pasirodymai įvairiose šventėse, vasaros stovyklėlių organizavimas ir panašiai. 

- Ką manote apskritai apie dabartinį vaikų fizinį aktyvumą? Kaip jį skatinti?

- Vaikučiai dabar gimsta labai gudrūs, supratingi ir patys jau atsineša su savimi informaciją, kas jiems geriausia. Fizinis aktyvumas yra vienas iš tų žinojimų, ką turi vaikučiai. Gal sakyčiau jų reikia tiesiog neriboti ir leisti mažiesiems pažinti pasaulį per judesį, leisti išreikšti susikaupusius jausmus. Manau, kad  vaikučių judėjimas ir improvizavimas pagal muziką jau yra įgimtas. Jeigu nėra galimybių kiekvieną dieną ilgai vaikščioti miške ar parke, kad vaikutis pajudėtų, puiki mintis atvesti į vaikučių sporto ir šokių studiją, kur jie tą fizinį krūvį gaus ir dar pačia maloniausia forma.

- Ar nebaisu pradėti savo verslą? Kas palaiko?

- Kažkaip niekada nesusimasčiau apie baimes. O gal mūsų su vyru žodyne iš viso nėra tokio žodžio ,,baimė" (šypteli). Jį pakeičia žodis ,,tikėjimas”. Tikėjimas, kad viskas bus gerai ir įvyks pačia  palankiausia forma, jeigu mes iš savo pusės padarysime viską, ką galima padaryti toje situacijoje. Ir tikėjimas, kad mūsų veiksmai ir žodžiai neša naudą tiek mums, tiek visiems aplinkui. Tai ir palaiko ir padeda!

- Nejaugi nesusiduriate su jokiomis problemomis versle?

- Į problemas žiūrime kaip į uždavinius.  O kada turi aiškiai apibrėžtus uždavinius, ieškai būdų juos išspręsti. Kitaip tariant – problema yra galimybė ir tiek.

20141104073326-66977.jpg

- Kiek motinystė įkvėpė jus įkurti Keberiokštuką? 

- Motinystė  greičiau išgrynino auditoriją, kuriai skirti mūsų užsiėmimai. Iš pradžių, kol neturėjau savo vaikelių, net nemąsčiau apie ikimokyklinio amžiaus vaikučių sportą ir šokius. Domino jau mokyklinukai, studentai ir suaugusieji. Tačiau susilaukus savų vaikelių ši auditorija labai natūraliai tapo itin artima ir miela širdžiai. Kadangi mano vaikučiai, jų priežiūra, laisvalaikis ir užimtumas man visada buvo ir  greičiausiai liks prioritetas, aš stebėdama jų augimą, poreikius ir polinkius lengvai galiu numatyti, kas yra aktualu ir kitoms mamytėms. Visi vaikučiai yra individualūs ir unikalūs, tačiau yra dalykų, kurie juos vienija ir sieja: žaidimai, sportas, muzika, šokiai, draugavimas su kitais. Ir visa tai siūlome savo studijoje. Maniškiai mažyliai yra puikūs konsultantai ir visų naujovių išbandytojai.

Ačiū už pokalbį!

"Keberiokštukas" studiją galite rasti Kaune Savanorių pr. 284A,  keberiokstukas.lt arba www.facebook.com/Keberiokstukas