Velykinė Pavlova

Velykinė Pavlova

21. Apr 2019, 23:06 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Sveiki sulaukę Šv. Velykų!

Manau, tai pati gražiausia pavasario šventė, į kurią įtraukiamas ir senas ir jaunas.

Dažniausiai tokiai šventei kepame Velykų bobą, arba bent jau paprastą keksą. Tačiau šiemet norėjosi kažko balto, puraus ir pavasariško.

Pavlovos tortas būtent toks - tirpsta burnoje. Ir dar niekada neteko matyti, kad tortas būtų taip greitai suvalgytas! 

Nėra jis, aišku, labai jau "lengvas" ir " nekaltas" - baltymai, cukrus, o dar kur kremas... Bet na.. raminau save, kad bent jau be sviesto ir be miltų :) Noriu iškart pasakyti, kad tortas nebuvo skirtas vaikams. Vyresnysis jų net nemėgsta, o mažasis dar per mažas. Šiaip labai atsargiai žiūriu į kiaušininius desertus vaikams. Apie cukrų net nekalbu. 

O gaminau pagal receptą iš interneto. Ir beje, taip buvau įsikalus sau į galvą, kad man nepavyks, kad dieną prieš net košmarus sapnavau, kaip jis man nesigauna. Ir gaminimo pradžia panašėjo į fiasko, kai į baltymus pateko trynio. Bet susitvarkiau. Ir pavyko! Nieko nesudeginau, neperdžiovinau ir neperplakiau.

Taigi receptas (nidosreceptai.lt) buvo toks:

Ingredientai

  1. 4 didelių kiaušinių (arba 5 mažų) baltymai - viso 170ml - man pagal svorį gavosi 125 kažkodėl.
  2. 250g cukraus ( atitinkamai cukraus dėjau mažiau - 2 š. vienam baltymui)
  3. 1 šaukštelis bulvių krakmolo
  4. 1 šaukštelis acto ( naudojau obuolių actą)

Kremui

  1. 125ml mascarpone kremo
  2. 1 šaukštas cukraus
  3. Vanilės pastos ( neturėjau, tad dėjau šaukštelį vanilinio cukraus)
  4. 125ml riebios grietinėlės ( beje kremas gali būti nebūtinai toksč,čiajau kokio norėsis)

Morengas

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 120C (tik viršaus ir apačios kaitimo funcija). Pasiruoškite kepimo skardą: išklokite ją kepimo popieriumi, ant popieriaus nubrėžkite apskritimą tokio dydžio, kokio turės būti jūsų tortas - pvz., 20cm skersmens (kad tilptų ant torto padėklo).
  2. Į labai švariai išplautą ir gerai nusausintą indą supilkite kiaušinių baltymus (kambario temperatūros) ir plakite juos tol, kol baltymai virs akytomis putomis. Tada po šaukštą dėkite cukrų, nesustodami plakti. Sekančią porciją cukraus dėkite tik tada, kai pirmoji pilnai ištirpo - t.y. ne rečiau kaip kas minutę plakimo. Žiūrėkite į laikrodį - visas baltymų plakimo procesas užtruks ne trumpiau nei 8-10 minučių. Tai tikrai nėra per ilgai, juolab, kad baltymų neįmanoma perplakti. Plakimo pabaigoje, kai jau bus įplaktas visas cukrus, dar paplakite apie 3 minutes, kad baltymų masė turi būti balta, žvilganti ir kieta. Tada suberlite krakmolą, actą ir dar minutę viską suplakite.
  3. Baltymų masę mentele išdėkite ant skardos, ant nupiešto apskritimo. Ilgai masės neformuokite, pasistenkite išlyginti paviršių keliais judesiais. Kraštus šiek tiek pakelkite, vidurį įgaubkite, kad liktų vietos kremui. Pašaukite į okraitę ir kepkite 30 minučių. Tada sumažinkite kaitrą iki 100C ir kepkite dar 3 valandas. Iškepus galite palikti išjungtoje orkaitėje per naktį. Šį morenginį pagrindą galima išsikepti prieš 1-3 dienas iki torto patiekimo ir laikyti sausoje vietoje.

Aš pagrindą dariau jau Velykų rytą, ir pastovėjo jis orkaitėje ne ilgiau pusdienio.

Kremas

  1. Labai gerai atšaldytą mascarpone sūrį sumaišykite su cukrumi ir vanile ir plakite apie minutę, kad neliktų gumuliukų, jis suminkštėtų. Tada supilkite grietinėlę ir toliau plakite, kol masė ims tirštėti. Atsargiai - neperplakite, nes gausite sviestą:) Paruoštą kremą supilkite ant mrenginio pagrindo.
  2. Viršų papuoškite vaisiais, uogomis ir mėtų lapeliais. Galite palaistyti skystu medumi arba pabarstyti cukraus pudra. (Aš puošiau uogomis ir rozmarino šakelėmis)

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 22. Apr 2019, 11:34

O jo. Streso turėjau. Bet atsipirko. Tik mažai jo gavosi. Nes norėjosi dar 😀

Profesionali Mama Profesionali Mama 22. Apr 2019, 10:50

Ojei, atrodo pasakiškas desertas, bet ir labai sudėtinga, aš irgi sapnuočiau košmarus ?