Vaškinės drobelės. Gaminame pačios

Vaškinės drobelės. Gaminame pačios

01. Mar 2020, 14:10 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Kaip jūs saugote maistą? Daržoves, duoną, sūrį? Labiau turiu omeny maisto likučius, kurie išpakuoti, atpjauti, pagaminti, bet dar nesuvalgyti?
Prapjautas daržoves, vakarienės likučius ir panašius produktus dėdavau į maisto saugojimo indelius, dengdavau lipne plėvele, vyniodavau į foliją. Indelius naudoju ir dabar. Bet jie labiau tinka paruoštiems patiekalams, o maži gabaliukai sūrio, dešros, perpjautų daržovių tokiuose indeliuose šaldytuve užima labai daug vietos. Folija ir plėvelė labai patogus variantas, bet labai teršiantis gamtą.
Jau seniai esu girdėjusi apie vaškines drobeles. Esu kelias ir nusipirkus. Tai yra visiškai natūralus gaminys - medžiaga padengta vašku, dažniausiai medvilnė, linas ar specialus biologiškai suyrantis audinys. Tokiomis vaškinėmis drobelėmis galima uždengti maistą įprastose lėkštėse arba suvynioti sūrį, daržoves, duoną. Produktai išlieka švieži, nepelyja, nedžiūna, nes vaškas turi antibakterinių savybių, o medžiaga yra "kvėpuojanti", ir tokių drobelių priežiūra yra visai nesudėtinga. Užtenka nuplauti šaltu vandeniu su švelnia kempinėle, esant poreikiui, pavalyti švelniu eko indų plovikliu. Vaško sluoksnį galima atnaujinti.
Ir tokias drobeles lengvai galima pasigaminti pačioms namuose.

Tai ir pabandžiau padaryti. Reikėjo tik medžiagos skiaučių, bičių vaško, kepimo popieriaus, skardos ir lygintuvo.
Iš esmės galima "kepti" tokias drobeles ir orkaitėje. Bet išmėginusi abu variantus, nuspręndžiau, kad su lygintuvu gaunasi geriau.
Susikarpome švarią medžiagą (medvilnę ar liną) norimo dydžio kvadratėliais ar apakritimais.
Dedame ant skardos su kepimo popieriumi.


Užberiame vaško granulių ( ne per daug, nes vaškas išsilydys ir pasiskirstys po visą medžiagą).


Uždengiame kitu kepimo popieriaus lakštu ir lyginame lyguntuvu ( vidutinė temperatūra medvilnei).


Atsargiai nuimame popierių ir patikriname, ar visur užteko vaško. Jei ne, tose vietose beriame dar vaško ir vėl kartojame lyginimą.
Riba, kur vaško yra ir kur ne, matosi labai aiškiai - audinys šiek tiek pakeičia spalvą.


Jei vaško užbėrėte per daug ir atvėsusi servetėlė atrodo per kieta ir vaško sluoksnis labai storas, viską labai lengvai pataisysite su parasta popierine servetėle ir lygintuvu. Servetėlė sugers vaško perteklių.


Ir viskas! Servetėlės jau paruoštos naudojimui!
Galite drąsiai saugoti maistą, vynioti sumuštinius ir užkandžius vaikams.


Vienintelis minusas  - kad turbūt karštą vasaros dieną vaškas labai suminkštės ir tai, kad netinka "šlapiems" produktams.
Bet, manau, tai puiki alternatyva plastikui ir folijai.
P.S drobeles patogu laikyti suvyniotas ant popierinių rankšluosčių tūtelės. Galima ir gražų drobinį maišelį joms pasisiūti ???

floryte floryte 02. Mar 2020, 19:22

Kaip įdomiai - pirmą kartą girdžiu apie tokį dalykėlį!?

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 02. Mar 2020, 13:53

Pačiai buvo labai įdomu pabandyti 😀 pamėginkit!

Simonadub Simonadub 02. Mar 2020, 13:39

Dalinates

Simonadub Simonadub 02. Mar 2020, 13:39

Bandysiu. Ačiū, kad dakinates