VASAROS GIDAS: Kuldygos krioklys

VASAROS GIDAS: Kuldygos krioklys

15. Jul 2020, 22:39 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Pakeliaukim! Vėl kviečiu į Latviją! Į Kuldygos miestelį. Tiesa, apie jį daug nekalbėsiu. Miestelis patiko, bet ištyrinėjome ne viską ir tikrai norisi grįžti dar.


Kuldygos senamiesčio istorinis centras Ventos senvagėje yra įtrauktas į UNESCO nacionalinį sąrašą. Gamta Kuldygoje ne tik viena  vaizdingiausių, bet ir šilčiausių Latvijoje. Turistai mėgsta Riežupės gamtos parką su paslaptingomis Hercogo Jokūbo smėlio olomis ir vaizdinga Riežupės vaga.
Minima,  kad daugiau kaip prieš 1000 metų Kuldyga buvo didelis senovės kuršių prekybos ir kultūros centras, kuriame lankėsi Skandinavijos bebaimiai galiūnai - vikingai. Nuo 1368 metų Kuldygos miestas buvo įtrauktas į Hanzos Sąjungą. Kuldyga buvo ir Kuržemės hercogystės sostinė, kurioje gimė žymus šio krašto istorinis veikėjas – hercogas Jokūbas. Jo laikais buvo pastatyta daugiau kaip 150 laivų, kurie vyko į Kuržemės kolonijas, tokias kaip Tobagas ar  Gambija.
Tačiau šį sykį mūsų kelionės tikslas buvo Ventos slenkstis arba Ventos krioklys (Ventos Rumba). Tai plačiausias krioklys Europoje, kur pavasarį ir rudenį galima matyti žuvų skraiduolių. Mes, keliavome vasarą, tad šio stebuklo nepamatėme.
Krioklio plotis oficialiai nurodomas 249 metrai,  o aukštis 1,8–2 metrai. Skirtinguose šaltiniuose nurodomi skirtingi skaičiai, tad nežinau, kurie iš jų teisingiausi, bet apsistojau ties šiais.

Krioklį per visą jo ilgį galima stebėti iš abiejų upės krantų, ir, žinoma, nuo senojo plytų tilto per Ventą, esančio už 200 metrų žemiau krioklio.


Senasis plytinis tiltas per Ventą pastatytas 1874 m. ir yra ilgiausias (164 m) tokio tipo automobilių tiltas Europoje. Pastatytas pagal XIX a. kelių standartus, kad juo galėtų prasilenkti dvi karietos. Tiltą sudarė septyni plytiniai skliautai su tarpatramiais.

Pirmojo pasaulinio karo metu du tilto tarpatramiai buvo susprogdinti. O 2008 metais jis buvo restauruotas. Atkurti ir senovę primenantys žibintai, kuriuos puošia nei tai žuvų, nei tai drakonų galvos.


Sužavėjo ir miestelio parkas su fontanu ir skulptūromis. Čia įsikūręs ir Kuldygos muziejus.

Deja, buvome atvykę tomis dienomis, kai jis nedirba. Nes mums šiuo klausimu žiauriai sekėsi :)
Tačiau mums pilnai užteko to grožio, kurį pamatėme! Krioklys sužavėjo, o tiltas lyg iš pasakos!
Turistų,  tiesa, atvažiuoja irgi labai daug. Žmonės čia ir baidarėmis plaukia.


Krante įrengtas lieptelis, galima maudytis, o palipėjus šlaitu į viršų - vaikų žaidimų aikštelė.


Žmonės drąsiai braido po krioklį, fotografuojasi ir grožisi vaizdais!
Tikrai labai rekomenduoju užsukti!
Miestelis yra nutolęs nuo Ventspilio apie 70 ( matuoju nuo Ventspilio, nes vykom iš ten).