Kai mažai saulės, ilgais vakarais laimės jausmą gali suteikti...pavyzdžiui, spurgytės. Mažutės, burnoje tirpstančios varškės spurgytės. Gaila tik vieno - per greit jos dingsta iš lėkštės. Bet tikrai verta pasilepinti. Juolab, kad nei maisto produktų joms pagaminti nereikia kokių nors ypatingų, nei gaminimas koks sudėtingas. Na, gal prie puodo, kol jos verda, tenka pastovėti.
Taigi, varškės spurgytėms reikės:
500-600 g (9 proc. riebumo) varškės;
2 kiaušinių pilnų , 2 kiaušinių trynių;
1-2 šaukštai cukraus;
1 šaukštelis kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
apie 150 g miltų;
1 butelis aliejaus.
Varškę pertrinti per sietelį.
Į varškę įmušti kiaušinius, dėti cukrų, kepimo miltelius, druską.
Viską gerai išmaišyti. Tuomet įpilti šaukštą degtinės (kad spurgytės taip nepritrauktų riebalų. Degtinės skonio tikrai nepajusite, nesijaudinkite.). Sudėti persijotus per sietelį miltus.
Jei rankom darome spurgytes, tai rankas reikia suvilgyti vandeniu, jei su konditeriniu švirkštu, tai dėti tešlą į švirkštą. Nesijaudinkite, jei suformuotos spurgytės nebus tobulos formos, virdamos jos vartysis riebaluose ir įgaus gražią apvalią formą. Tik nepridėkite jų į puodą per daug, nes virdamos jos pučiasi.
Aliejų - įkaitinti, dėti spurgytes ir kepti, kol paruduoja. Jei pačios nesivarto, su kiaurasamčiu apversti, kad abi pusės vienotai iškeptų. Iškeptas dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Apibarstyti cukraus pudra. Beje, šiame recepte cukraus į tešlą dedama nedaug, spurgytės nėra labai saldžios, tad cukraus pudra - labai pravers.
Skanaus!
Gintare, yra 2 variantai, kai užsinori spurgyčių: užeina noras ir praeina, arba - gamini spurgytes ir valgai :-))
Oi, kaip užsigeidžiau...
Egle, ir man spurgytės - asociacija su vaikyste?
skanumėlis tikrai 😉 primena vaikystę - visada mamos prašydavau iškepti spurgyčių mmm