Vaikai kieme

Vaikai kieme

31. Dec 2019, 12:52 Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis


Pastebiu, kad vis daugiau tėvų kalba apie vaiko buvimą kieme bet kokiu oru, apie lauko pedagogiką ir kiemo žaidimus. Ir mes ne išimtis. Nors kiemas mums visada buvo draugas, bet kuo toliau, tuo labiau įsitraukiame, sugalvojame ivairesnės veiklos prie namų esančiame miške ar šalimais plytinčioje pievoje. Vaikui išėjimas į gamtą atneša daug nuotykių, o miesto vaikui net nėr kalbos kaip tai reikalinga.
Mes su vaikais laikomės vienos pagrindinės taisyklės - 'Daryk ką nori, bet tai turi būti saugu tau, kitiems žmonėms ir gamtai'. O visa kita jau vaiko fantazijos reikalas. Pabandysiu papasakoti ką mūsų vaikai sumano veikti, ar kokias pramogas sugalvoja tėtis (nes dabar aš su mažuoju ne kiekvieną kartą ar ne visą laiką kartu būnu kieme).

Žemės krapštinėjimai ir atradimai. Pasiėmus pagaliuką, ant žemės galima rasti  kas miške prikritę, kaip paklotė keičiasi rudenį, pavasarį. Vaikai mato lapų ar spyglių irimo procesus, pavasarį mato dygstančius augalėlius. 

Racijos. Vaikai turi racijas, tad kieme žaisti slaptuosius agentus yra labai paprasta. O kartais aš su viena racija kalbu namuose, kai vaikai su tėčiu klaidžioja po miškelį :) 

Žaidimai su voverėmis. O taip, jos tikrai mėgsta žaisti. Prie mūsų namų gyvena labai daug voverių, jos pratusios prie žmonių ir nesiboti striksėti per medžius būtent ten, kutlr eini tu. Jos žinoma laukia ir riešutukų, bet vaikams didžiausias džiaugsmas jas stebėti ir pažaisti slėpynių :) Ar matot voverę šitoj nuotraukoj? 

Taškymasis balose. Žinoma prireika guminių batų, dar geriau ir neperšlampamų kelnių, o tada vaikai tarsi dingsta savo fantazijų pasaulyje.

Žibintuvėliai. Kai kieme tamsu, pats geriausias buvimas kieme yra su žibintuvėliais. Ko tik jie neprisigalvoja su jais žaisti :) 

Karstymasis, laipiojimas, šokinėjimas, bėgiojimas.... Puiki fizinė mankšta, koordinacijos, lygsvaros treniruotės ir žinoma savo iššūkių įveikimas :)

Tekstūros ir gamta. Prisiliesdami, pauostydami vaikai pažysta gamtą iš arčiau. Stebi kokias uogas, sėklas brandinas medžiai ir krūmai, mokosi kaip gyvena vabalėliai ir t.t.

Žygiai.  Tai puikus iššūkis ir motyvacija nepasiduoti net ir pavargus. Žygiuose vaikai ne tik eina, bet ir stebi gamtą, klausosi pasakojimų, mokosi istorijos, mitų, legendų, o ir spėja pažaisti.