Vaikai irgi turi reikalų rimtose įstaigose

Vaikai irgi turi reikalų rimtose įstaigose

08. Jul 2017, 17:03 Deivės Mama Deivės Mama

Vaikų gydytojams dalinant patarimus kaip pasiruošti atostogoms užsienyje labai svarbu iš anksto pasirūpinti dar vienu, bet ne su sveikata susijusiu reikalu. Tai vaiko asmens tapatybės dokumento turėjimas.

Mūsų šeima planuoja atostogas svetur artėjantį rudenį, todėl nusprendėm, kad pats laikas pasirūpinti mūsų vaiko asmens tapatybės dokumento pagaminimu jau dabar, kad vėliau netyčia nebūtų per vėlu.

Paminėsiu, kad savo aplinkoje esu susidūrusi su tėvais, manančiais, kad tinkamas vaiko tapatybės dokumentas yra vaiko gimimo liudijimas. Gaila, bet šis dokumentas neprilygsta pasui ar asmens tapatybės kortelei.

Suprasdami, kad asmens tapatybės kortelė suteikia teisę vykti ne į visas šalis, nusprendėme, jog savo vaikui užsakysime pasą.

Trečiadienį paskyrėme nuvykimui į Migracijos departamentą. Tądien turėjome ir kitų reikalų, todėl vyras sumanė, jog iš pradžių nuvyksime sutvarkyti vieno reikalo, o tuomet pakeliui užsuksime į Migracijos valdybą. Bandžiau prieštarauti, siūlyti, kad pirmiau vyktume paso, nes neaišku, kaip vaiko nuotaika pasikeis tvarkant pirmąjį reikalą. Juk vaiko laukia svarbus vaidmuo - nusifotografuoti savo pirmajam tapatybės dokumentui.

Įžengus į Migracijos valdybos skyrių mus pasitiko nusidriekusi eilė prie kvitomato, išmušančio bilietą prie reikiamo langelio. Maždaug 13 val., žmonių apstu, tad informacijos darbuotoja atsistojusi pati išmušinėja lapelius ir bando suvaldyti žmonių minią. 

Kai atėjo metas išsimušti bilietėlį mums, prie mūsų prilekia nepažįstamas tėtis su kūdikiu ant rankų ir atiduoda savąjį bilietėlį. Matyt, išsimušė keletą. Padėkojam solidarumą ir empatiją parodžiusiam tėčiui ir suprantam, kad vis tiek turėsime laukti ilgai. Iki mūsų eilės dar apie 20 interesantų.

Kol langeliuose žybsi skaičiai, sekiodama paskui savo naują aplinką tyrinėjantį vaiką, stebiu kitus vaikus.

Į savo asmens dokumento užsakymo "ritualą" visi jie atvykę pasipuošę (nesvarbu, kad fotografuoja tik veidą), pasitempę, gražiai pasišukavę. Girdžiu, kaip vieno berniuko artimieji kaip susitarę tvirtina, kad šis nuotraukoje per daug rimtas. Nuotraukos darymą kartoja. O štai mergaitė, atėjusi su tėčiu, pavyzdingai vykdo darbuotojos prašymus: susikūprinusi greitai išsitiesia it styga, šiek tiek šypsosi, o darbuotojai leidus dar labiau nusišypsoti, įvykdo ir šį pageidavimą. Darbuotoja pagiria mergaitę, kartu pasidžiaugia gražia nuotrauka. Tik štai per daug susijaudinęs tėtis pamiršta savo kortelės PIN kodą. Eilė nustoja judėti, bet šiaip ne taip tėčiui atmintis grįžta.

Kol laukėme savo eilės, pirmąkart atsidūriau situacijoje, kai mano vaikas yra kitos tautybės vaiko draugijoje. Man ir pačiai buvo įdomu stebėti, kaip abi mergaitės viena kitą tyrinėja tarytum suprasdamos savo išvaizdos skirtumus, bando savo kalba viena kitą  prakalbinti. 

Pagaliau, po daugiau nei valandą trukusio laukimo prie langelio pakviečia mūsų numerį. Nors nerimavau, ar pavyks išlaikyti vaiko geranoriškumą iki kol ateis mūsų eilė, mūsų vaikas išlaukė. Darbuotoja paprašė pasodinti mažylę ant aukštos kėdės, pamosavo žaisline ranka (man regis, tokia, kur per krepšinio varžybas sirgaliai triukšmauja) ties fotografavimo įrangos lešiuku ir štai nuotrauka pavykusi iš pirmo karto. Mūsų mergaitei taip patiko šis procesas, kad ir toliau tėčiui pildant dokumentus veržėsi ant kelių ir norėjo viską stebėti. Su nekantrumu lauksime, kada galėsime atsiimti pirmąjį savo vaiko tapatybės dokumentą. Tiesa, jis galios tik 2 metus, o jo gamybos bendra tvarka kaina - 21,5 EUR.


Daugiau apie asmens dokumento išdavimą/pakeitimą galima paskaityti čia: http://www.policija.lt/index.php?id=19572

Nuotrauka iš interneto.

Vytulka Vytulka 10. Jul 2017, 13:50 Deivės Mama

Nesėdėjo, palaikiau už pažastų ir tarsi pasodinau. Tai pase nuotraukose ir rankos truputį matosi 😀

Deivės Mama Deivės Mama 09. Jul 2017, 23:04 Vytulka

Aš tik vėliau pagalvojau, kad galėjom važiuodami kada į provinciją pas senelius tuo pačiu ten ir pasą užsakyt. Nebūtų eilių, o supratau, kad galima užsakyti bet kuriame skyriuje. Jūsų mažasis jau sėdėjo, kai užsakinėjot? Įdomu, kaip nufotografuoja visai mažyčius 😀

Deivės Mama Deivės Mama 09. Jul 2017, 23:01 Kristina B.

Kitiems, ne vaikams ir senjorams, paso gamybos kaina 43 EUR. Tai panašu, kad yra ta nuolaida, bet turint galvoj, kad dokumentas tik dviems metams ir ta pusė kainos yra daug.

Vytulka Vytulka 08. Jul 2017, 21:44

Mes irgi praėjom šuą procedūrą, bet eilės ten netirpsta....

Kristina B. Kristina B. 08. Jul 2017, 21:38

O nebera nuolaidos pirmam vaiko dokumentui? Pamenu buvo 50%