Vasaros gidas: Užutrakio dvaro sodybos parkas

Vasaros gidas: Užutrakio dvaro sodybos parkas

07. Jul 2020, 23:50 irmantaite irmantaite

Užutrakio dvaro sodybos parkas labai nustebino pasikeitusiu vaizdu. Prieš gerą dešimtmetį tokio parko grožio tikrai nebuvo. Rūmai, ežeras, dobiliukų pieva ir ne itin įspūdingi gėlynai vis tiek traukdavo jaunavedžius fotosesijoms. Dabar čia dar labiau visa aplinka dvelkia romantika. 

Užutrakio dvaro sodyba – istorizmo laikotarpio dvaro rūmai  prie Galvės ežero, Užutrakyje. Visai šalia Trakų. Tad važiuojant į Trakus verta užsukti  ir skirti laiko pasivaikščiojimui po dvaro sodybos parką, prisėsti ant suolelių. Yra ten ir labai įspūdingas suolelis.

Dvaro sodybos aplinka labai puoselėjama, prižiūrima, tvarkoma, tad ir draudimų yra labai daug. Piknikus rengti čia t.p. draudžiama. Nuo 1993 m. tai kraštovaizdžio architektūros draustinis.



Anksčiau rūmai buvo  lyg gelsvesnio atspalvio, dabar tokie balti, didingi. Juos galima apžiūrėti ne tik iš išorės. Viduje yra ekspozicijos. Bilieto kaina 3 Eur žmogui. Vaikams galbūt yra nuolaidos. Mes ekspozicijos neapžiūrinėjome, šį kartą labiau domino pasivaikščiojimas ir parko grožis.

Parko aplinką anuomet patikėta sutvarkyti žymiam prancūzų kraštovaizdžio architektui E.F.Andre, kuris suplanavo jo kūrybai būdingą mišraus stiliaus parką. E.F.Andre buvo ne tik kraštovaizdžio architektas, bet ir botanikas.

Parke auga iš naujo įveistos senovinių rožių veislės, užburiančios nepakartojamų formų ir nepamirštamo kvapo žiedais.

Priešais rūmus suprojektuoti taisyklingų formų parteriai su karpomų liepų alėjomis, ornamentiniais gėlynais, marmuro vazomis ir skulptūromis.

Didijį parterį papuošė skulptūros vaizduojančios romėnų deives Dianą ir Florą

O mažąjį parterį romėnų vyno dievo Bakcho skulptūra ir antikinio stilius biustai.

Iškastuose dekoratyviuose tvenkinukuose atsispindi šimtamečiai medžiai.

Išlikę laiptai vedantys prie ežero pakrantės. Beje, anksčiau grafo šeima į pusiasalį buvo keliama plaustu. Sausumos keliu, kuriuo patenkame į Užutrakį šeima nesinaudojo, tas kelias buvo skirtas ūkio reikmėms.

Tolumoje matyti didinga Trakų pilis.

Atvirais paviljonais karūnuota terasa, nuo kurios atsiveria pasakiški vaizdai į Galvės ežerą su salomis.

Pasivaikščiojus ir apžiūrėjus nuostabų parką, vaikai nekantrauja važiuoti į Trakus.

 

irmantaite irmantaite 09. Jul 2020, 10:47

O taip, jau dideli 😀 Mažasis bus pirmokas.

Gintarep Gintarep 09. Jul 2020, 06:52

Puiku! Vaikinai kokie dideli?

jaldija jaldija 08. Jul 2020, 23:38

?