Tortas VELYKOS MIŠKE

Tortas VELYKOS MIŠKE

22. Apr 2019, 10:44 Profesionali Mama Profesionali Mama

Šiais metais pas mus dviguba šventė, nes Velykų antrą dieną mažojo antrasis gimtadienis. Ta proga sugalvojau pagaminti tortą, kuris tiktų ir Velykoms, ir gimtadieniui. 

 

Špinatininis biskvitas su grietinėlės - maskarponės kremu. Gaminau improvizuodama pagal internete rastus tortų receptus "Miško mėlynė" ir "Miško samanos". Nebijokite, špinatai visiškai nesijaučia ir visi ragavę galvoja, kad naudojami maistiniai dažai. Šis biskvitas šiek tiek kitoks, nei įprasti - jis drėgnesnis ir sunkesnis. O pats tortas tikrai paprastas, gaivus, pavasariškas ir ypatingai tinkantis Velykoms.

 

Biskvitui kepti naudojau 20 cm skersmens apvalią atsegamą torto formą.

Ingredientai
Biskvitui:
300 g šviežių špinatų;
5 vnt kiaušinių;
200 ml cukraus;
180 ml rapsų aliejaus;
1 a.š. vanilės;
500 g. kvietinių miltų;
2 a.š. kepimo miltelių.

Pertepimui:
500 ml. grietinėlės (36% riebumo);
250 g maskarponės sūrio;
3 v.š. cukraus pudros;
1 a.š. vanilinio cukraus;
5 a.š. (nubraukti) želatinos;
70 ml vandens želatinos brinkinimui.

Glajui:
200 ml šaldytų mėlynių;
Pusės citrinos sulčių;
100 ml cukraus;
2 a.š. želatinos;
2 v.š. vandens.

Papuošimui:
Šilauogių ir dekoratyvinių kiaušinių. 

Gaminimo eiga

Biskvitas:

Špinatus su puse kiekio aliejaus sutriname iki tyrės blenderiu ar maisto smulkintuvu. Kiaušinius su cukrumi ir vanile plakame tol, kol masė taps balkšva, o jos kiekis padvigubės. Į šią masę supilame likusį aliejų, špinatų tyrę ir išmaišome. Į išsijotus miltus beriame kepimo miltelius, išmaišome ir viską supilame į kiaušinių-špinatų masę. Orkaitę įkaitiname iki 175°C laipsnių, kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, supilame gerai išmaišytą tešlą ir kepame apie 60 minučių. Man visa tešla į turimą formą netilpo, todėl kepiau du biskvitus, antras gavosi plonesnis, todėl jam užteko 30 minučių. Biskvitas iškepė, jei įsmeigtas medinis pagaliukas ištrauktas yra švarus. Iškepusį biskvitą atvėsiname ant grotelių.

Pertepimas:

Želatiną užpilame šaltu vandeniu ir paliekame bent 20 minučių, kad išbrinktų. Po to ištirpinti karšto vandens vonelėje ir palikti atvėsti.
Grietinėlę išplakti su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki standumo. Tada supilti želatiną, maskarponę ir gerai išsukti.

Tortas:

Biskvitų viršų nupjauname ir sutrupiname pirštais, bus samanėlės papuošimui. Likusį biskvitą aštriu peiliu supjaustome į norimą skaičių lakštų. Man gavosi dvi dalys ir trečiajai nupjoviau tik viršų. Dedame pirmąjį biskvito lakštą į torto formą, jos kraštus galima iškloti acetato juosta, tada tortas neprimpa. Pertepame trečdaliu kremo, tada dedame antrą lakštą, vėl pertepame. Trečią lakštą ir torto viršų bei šonus aptepame likusiu kremu. Dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.

Glaistas:
Kol tortas stingsta, pasiruošiame glajų. Želatiną išbrinkiname vandenyje. Maisto trintuvu sutriname šaldytas mėlynes, įdedame cukrų, supilame citrinos sultis ir pakaitiname šią masę puode, kol cukrus ištirps. Po to supilame išbrinkusią želatiną ir maišome, kol ji ištirps. Masę pilname ant torto, kol ji gražiai nubėga, puošiame bisvito trupiniais, šilauogėmis, kiaušinukais, ar kaip tik širdis geidžia. Vėl dedame į šaldytuvą. Tortas skaniausias palaikytas per naktį.

 

Na, ir beliko uždėti žvakutę ir tortas tapo gimtadieniniu. 

Profesionali Mama Profesionali Mama 23. Apr 2019, 08:58

Ačiū labai ?

LePukuota LePukuota 22. Apr 2019, 23:03

Koks gražus, man net gaila valgyti būtų 😀

Gintarep Gintarep 22. Apr 2019, 21:42

Įdomu 😀 Reiks pabandyti . Ačiū už pasidalintą receptą.

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 22. Apr 2019, 11:39

Ooo! Šitas labai skanus! Irgi dariau kažkada. Ir bijojau, kad špinatai pramuš. O, pasirodo, kad visai ne 😀