TOKIA MŪSŲ KASDIENYBĖ.  "Rembo" knyga skirta paaugliams

TOKIA MŪSŲ KASDIENYBĖ. "Rembo" knyga skirta paaugliams

15. Nov 2020, 21:29 jaldija jaldija

Džiaugiuosi, kad mūsų namuose knygos itin vertinamos. Vaikai užaugo, bet meilė knygai nedingo. Tik laiko šiek tiek mažiau nei anksčiau, bet nors po kelis puslapius skaitoma kasdien.
Airidas didelis, knygas renkasi pats, bet vis tiek neretai klausia ir mūsų patarimų. Todėl tenka prisiminti kas mums patiko, kai buvome tokio amžiaus, prisimename knygas, kurios tapusios klasika ir tebėra įdomios ir šių dienų skaitytojams. Taip pat neretai pasikliauja brolio patarimais.
Mums  tenka pasidomėti ir kas siūloma šių dienų paaugliukams.
Pasidomėjimas pasidomėjimu, bet geriausiai įvertinti pačiam perskaičius.
Todėl ne vieną knygą, kurią rekomenduoju perskaityti sūnui, pirmiau perskaitau pati.
Nors sūnus renkasi įvairių žanrų, bet ir mano patikrintas knygas perskaito su susidomėjimu. Dar vienas pliusas, kad galime padiskutuoti apie tą pačią perskaitytą knygą. Įdomu išgirsti vaiko nuomonę apie perskaitytą knygą, įdomu sužinoti kas jam palieka įspūdį, kokia jo nuomonė apie vieną ar kitą situaciją.
Šį kartą noriu trumpai papasakoti apie tik ką mūsų, su Airidu, kartu perskaitytą knygą "Rembo". 
Knygos autorė suomių rašytoja Nadja  Sumanen.  Pavadinimas gali suklaidinti, nes galima pagalvoti, kad tai susiję su veiksmo filmų herojumi, kur nevengiama ir kovų scenų.
Su šiuo herojumi, pagrindinį knygos veikėją, keturiolikmetį  berniuką sieja tik šis keistas vardas.
Tai kitoks vaiko gyvenimas, ne toks, kai namuose tvyro santarvė, harmonija, namų jaukumas ir rūpestis. Berniukui nuo mažų dienų reikia savimi rūpintis pačiam, nes jo dar  gimusio išsižadėjo tėtis, mama kamuojama depresijos ir savęs gailėjimo, nesugeba tinkamai pasirūpinti vaiku.
Kaip jaučiasi berniukas retai turėdamas šviežio maisto, švarių drabužių, be abejo ir be mobilaus telefono. Koks jo bendraamžių požiūris į jį, bet ne tik bendraamžių. Vaikui priklijuojama etiketė ir diagnozė  - neurologinis aktyvumo ir dėmesingumo sutrikimas.
Ir kaip gali viskas pasikeisti patyrus besąlygišką meilę ir rūpestį, pirmą sykį gyvenime pajutus , ką reiškia, kai juo nuoširdžiai domimasi. Viena vasara padeda Rembo įgauti pasitikėjimo savimi, atsiranda nauji pomėgiai ir siekiai ir tikslai.
Tokios knygos, apie vaikų dvasinius išgyvenimus ir problemas, mane visada sukrečia. Ir aš manau, kad tikrai tinkamos skaityti šių dienų jaunimui. Atsiranda puiki proga padiskutuoti ne tik apie knygą, bet ir apie šių dienų realybę, nes tokių vaikų, kad ir kaip bebūtų gaila , bet tikrai yra.