TOKIA MŪSŲ KASDIENYBĖ. Kai kopi į bažnyčios bokštą...

TOKIA MŪSŲ KASDIENYBĖ. Kai kopi į bažnyčios bokštą...

31. Mar 2019, 19:37 jaldija jaldija

Važiuojant panemune ant aukšto kalno stovinti balta didinga bažnyčia tikrai patraukia akį. Veliuonos Švč, Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia dar vadinama Vytautine, nes ji buvo pastatyta kunigaikščio Vytauto Didžiojo įsakymu 1421.,  perstatyta 1644 metais. Tai viena seniausių bažnyčių Lietuvoje.

Dar neteko į bažnyčią eiti tartum į muziejų. O būtent taip pasijutome, priėmę pasiūlymą užkopti į šios  bažnyčios bokštą.
Prie bažnyčios mūsų laukęs žmogus pirmiausia paklausė ar turiu telefoną. Nustebus ir svarstydama variantus kodėl sulaukiau tokio klausimo, traukiu telefoną iš kišenės, o kai išgirdau paaiškinimą negalėjau susilaikyti nesijuokusi. Mūsų palydovas iškėlęs didelių raktų ryšulį pasiūlė jį nufotografuoti. Štai tokia linksma buvo mūsų ekskursijos pradžia.
Bažnyčia nuo 2014 metų restauruojama, ir nors nuveikta daug didžiųjų darbų, dar daug jų laukia. Šiuo metu atliekami elektros išvedžiojimo darbai ir mūsų apsilankymo metu nebuvo elektros, todėl kai kuriose vietose kopiant į bokštą  buvo gana tamsu.
Mums papasakojo, kad laiptus į bokštą, grindis aikštelėse įrenginėjo būtent mus lydėjęs žmogus ir dar vienas meistras. Visa tai padaryti buvo gan nemažas iššūkis, nes kartais dirbti reikėjo tokiomis sąlygomis, kai tvirtą pagrindą po kojomis atstojo tik geležinių kopėčių skersinis.
Nemažai muziejinių vertybių pamatėme lipdami. Nes čia yra ir spintų su bažnytiniais dokumentais, knygomis. Pamatėme ir spintą su įvairių laikotarpių arnotais ( kunigų rūbais).

Dar mus sužavėjo geležinis įrankis - keptuvė kalėdaičiams kepti.. Šiais laikais tokių jau niekas nenaudoja, kalėdaičiai kepami šiuolaikinėmis elektrinėmis keptuvėmis. O vat praeityje prie tokios keptuvės turėjo dirbti net trys žmonės: vienas ugnį kūreno, kitas keptuvę laikė, o trečias tešlą pylė.


Stabtelėjome patalpoje, kurioje įrengti vargonai. Mums buvo pasiūlyta pasigrožėti bažnyčios skliautu, juk iš apačios tai nėra taip gražu. Ir pažvelgti iš viršaus į bažnyčios vidų buvo iš ties ne tik žavu, bet ir neįprasta.


Pačiame bokšto viršuje įrengtos stebėjimo aikštelės. Pro langelius galima žvelgti į skirtingas puses ir grožėtis nuostabiu atsiveriančiu vaizdu.




Nuoširdžiai esame sužavėti Veliuonos krašto žmonių šiltumu ir nuoširdumu.
Dėka jų, visai netikėtai apturėjome nuostabią ekskursiją .
Ir tai tikrai dar ne viskas ką galima pamatyti Veliuonos miestelyje.

floryte floryte 31. Mar 2019, 20:37

Koks gražus Jūsų kraštas! Tikrai, kokių įdomumų esama bažnyčiose. Gaila, kad ne kiekvienam bažnyčios lankytojui atveriamos durys susipažinti su tomis įdomybėmis.

Gintarep Gintarep 31. Mar 2019, 20:11

Ačiū už reportažą, pasijutau lyg ir aš būčiau su Jumis kopusi. Ačiū, kad papasakojate, žinosime, kad galima norėti kopti ir žavėtis atsiveriančiais vaizdais bei prisiliesti prie istorinių daiktų.