Sveika lieknėjanti: apie dėžę maisto

Sveika lieknėjanti: apie dėžę maisto

25. Jan 2016, 09:10

Kai gimė antras kūdikis, aš nusprendžiau, kad viskas, „susitvarkau“ ir gyvenu toliau :) Tai buvo tarsi naujo lapo atvertimas. Pirmiausia nusikirpau plaukus, tai atrodė paprasčiausia :) Galiu pasakyti – po to labai palengvėjo. Tuomet nusprendžiau išmokti maitintis ir iš karto ėmiausi veiksmų – prikroviau pilną dėžę maisto produktų, kuriuos išgabenau iš namų. Labai norėjau išmesti, bet maisto mėtyti negalima, tai išdalinau. Po to, žinoma, sekė drabužių spinta – 70 proc. drabužių į maišus ir atiduoti. Ufff...pasakiškas jausmas. Beveik kaip gerai apsipirkus.

Šį kartą apie tai, ką sukroviau į dėžę. Taigi, kaip ir pas visas mamas, spintelėse pas mane buvo visokių atsargų „jei kas užsuktų į svečius“ – viską sukroviau. Tai sausainiukai, visokie vaikiški „pagraužtukai“, baronkytės ir lazdelės. Toj pačioj spintelėj – kava, arbata, cukrus, duona. Duona iškeliavo, ją pakeitė duona be cukraus ir be mielių. Cukrų palikau, tačiau jau 4 mėnesiai jis nenaudojamas, naudojame agavų ir klevų sirupą, net vyras ir svečiai mielai priima šį pakeitimą. Baronkyčių karts nuo karto namie atsiranda vaikui, bet retai.

Mišinys keksiukams, miltų mišinys blynams ir kvietiniai miltai. Toje pačioje spintoje laikau makaronus. Sukroviau ir juos. Visus, išskyrus vaiko su mėgstamais herojais ir turėtus pilno grūdo makaronus. Taip pat iškeliavo visi balti ryžiai, kuskusas, manų kruopos, kukurūzų kruopos. Vietoj jų – rudieji ir raudonieji ryžiai, miežinės, avižinės kruopos, grikiai.

Tačiau ši spintelė prisipildė iki tol nenaudotų produktų – pilno grūdo kvietinių ir ruginių miltų, visokiausių ankštinių – lęšių, avinžirnių, pupelių, bolivinės balandos. Žodžiu spintelė neliko tuščia, o mes visa šeima ir toliau sekmadienio pusryčiams valgome blynus. Kartais kepam pyragus – šokoladinius :) Tik juose arba miltai pilno grūdo arba dar vienas atradimas vietoj miltų – virtos pupelės. Taip taip, tinka netgi tos konservuotos.

Dar į dėžę sudėjau padažus, majonezą. Šių produktų niekuom nepakeičiau – tiesiog nebereikalingi. Saulėgrąžu aliejų naudojau kepimui – sudėjau į dėžę, dabar perku kepimui tinkamą saulėgrąžų aliejų.

Visus produktus sudėjus, kaip dabar pamenu, iškilo toks klausimas – ar jeigu jau žinau, kad tai nevertingi produktai, tai turėčiau juos siūlyti kitiems? Galiu pasakyti, kad produktus labai greitai išsidalino aplinkiniai...ech...:) Tiesą sakant, toks pats klausimas iškilo ir perkant maistą „Maisto bankui“ – ir pirmi metai, kai nupirkau tai, ką pirkčiau sau – kiek įmanoma sveikiau. Tiesiog nekilo ranka elgtis kitaip.

floryte floryte 25. Jan 2016, 22:23 Sveika lieknėjanti

Taip, nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus pasirinkimas kur kas mažesnis.

25. Jan 2016, 20:47 floryte

O del rapsu tai nuomoniu skirtingu tiek daug kad reik savo paciam susidaryt nuomone😀 as nenaudoju, nes rapsas daznai midifikuotas

25. Jan 2016, 20:45 floryte

Na jau viennerafinuoto saulegrazu aliejaus sunku rasti. Specialiai paziurejau barboroj, is 9 rusiu alieju tik 2 siulo nerafinuotus. Kiti rafinuoti dezodoruoti. Vienas is ju tinkamas kepimui, kitas salotoms.
O skirtumas tarp nerafinuotu saulegrazu alieju kiek domejausi yra tas, is kokiu saulegrazu pagamintas. Tiesa sakant nelabai ka suprantu chemijoj ir tose visose rugstyse, todelsiuo atveju renkuosi ta alieju kur parasyta kad tinka kepti😀

floryte floryte 25. Jan 2016, 20:08

Tai gal kepimui tinka bet koks nerafinuotas saulėgrąžų aliejus?
Tikrai, aš apie rapsų aliejų esu irgi daug prieštaringų pasisakymų prisiklausius? Tai geras jis ar blogas?

lina_baj lina_baj 25. Jan 2016, 15:19 Sveika lieknėjanti

Dėkui!

25. Jan 2016, 15:01 lina_baj

na, kukurūzų kruopos, kaip ir manų kruopos, kaip kuskusas...jos yra tiek apdirbtos, kad jose nieko vertingo nebelieka, jokių maistingų medžiagų - tik greita energija. O kepimui tai aš naudoju arba ghi sviestą (jei mažai reik pakept), arba kokosų aliejų (nebent blynams, bet man nelabai jo prieskonis), o kadangi norisi įprasto skonio, tai renkuos saulėgražų, bet žiūriu kur parašyta, kad tinkamas kepti. Jis toks truputi senovinio skonio 😀

lina_baj lina_baj 25. Jan 2016, 12:58

Man klausimas kilo - o kuo blogos kukurūzų kruopos? Ir aš vis nesu tikra, kuris aliejus kepimui geresnis - rapsų ar saulėgrąžų? Namie vis kaitalioju juos