Stovyklos nemokamai?

Stovyklos nemokamai?

23. Jul 2019, 15:05 Gintarep Gintarep

Pasirodo, kad šiais, komerciniais laikais, būna ir nemokamų veiklų vaikams vasaros atostogų metu.

Bibliotekos, bažnyčios, įvairūs centrai, savivaldybės ir t.t.  organizuoja vaikų užimtumą nemokamai.

Džiugu, kad mūsų biblioteka organizuoja įvairiausius renginius, vasaros stovyklas. Bibliotekos dėka vaikas draugauja su knyga, laukia vasaros stovyklų, o jos padeda vaikams tobulėti, prisideda prie didesnio žinių bagažo kaupimo, kuris vėliau panaudojamas mokykloje ar konkursuose. Pvz. iš pernai metų stovykloje išmoktų fotografavimo subtilybių turėjo naudos. Viename konkurse dukrelės fotografijos pakliuvo tarp prizininkų ir kabojo „Arka“ galerijoje ir buvo apdovanotos net Mero padėka, kita nuotrauka nužengė ant drobės bei parduota aukcione, o lėšos skirtos kilniems dalykams.  Ar nenuostabu? Vaikštai po miestą, grožiesi, fotografuoji, o vėliau tavo poilsio rezultatas tampa visiems matomu?

Dar dukrelei labai patiko organizuojamos ekskursijos po Vilnių. Atrodytų, kad objektai, kuriuos 100 kartų praėjai, jau seniai atrasti ir žinomi? Anaiptol, su gido pagalba oi kiek visko dukrelė atrado ir sužinojo, net savo šeimai ir draugams organizavo ekskursijas, pasakojo, tai, ką sužinojo.

Organizuojamas sportas leido pramokti dar nebandytų sporto šakų, vaikai galėjo išsikrauti ir sustiprėjo fiziškai. Anot dukrelės: „Buvo įdomu sportuoti“.

O dar ko verta išvyka pas žymius lėlininkus, pažintis su jais ir jų kūryba iš labai arti. Iš jų gautos žinios dar labiau paįvairino bibliotekoje stovyklautojų statomą spektaklį. Dar kas man labai džiugu, kad spektakliui personažai buvo gaminami pačių vaikučių ir dažniausiai iš antrinių žaliavų.

Neplanuotai mums teko išvykti, dar net stovyklai neįpusėjus, tai dukrelė net beverkdama svarstė ar vyks su mumis į kelionę (kurios visus metus laukė), ar liks stovykloje, senelio priežiūroje. Jau vien tik šis epizodas parodo, kiek mano vaikui stovykla buvo reikalinga.

Džiugu, kad ją lankė įvairaus amžiaus vaikai, tad vieni iš kitų kažko galėjo išmokti, vieni kitiems pagelbėti ir pan.

Dar pasidžiaugsiu, kad iš bibliotekos darbuotojų mano dukrelė neišgirdo replikos, kad ši

ar kita knyga yra "nesąmonė". Čia, bibliotekoje, vaiko nuomonė gerbiama ir jei ji yra mažiau teisinga.