Šeimos gidas: Pažintiniai takai Kaune ir Kauno rajone

Šeimos gidas: Pažintiniai takai Kaune ir Kauno rajone

05. Jul 2017, 08:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pasivaikščiojimas pažintiniu taku - puiki dienos pramoga, kai nesugalvojate ką nuveikti, o į gamtą kviečia gražus oras. Žinoma, vis dar pasikartosiu, nepamirškite pasiruošti - sužinoti į kokį objektą važiuojate, kuo jis ypatingas, bei suruošti užkandžių ar pikniko krepšį, nes pažintiniuose takuose visuomet rasite kur prisėsti.

Esu sudariusi populiariausių pažintinių takų aplink Vilnių sąrašą, kurį rasite čia:http://www.seimosgidas.lt/pazintiniai-takai-aplink-vilniu/  tad dabar pats laikas apžvelgti Kauno apylinkes. Kur čia galima pasivaikščioti su šeima?

ŽIEGŽDRIŲ GEOLOGINIS TAKAS

ziegdzriai

Vienas populiariausių pažintinių takų besidriekiantis palei Kauno marių pakrantę kitoje pusėje nei Pažaislis.  Tai 1,6 km ilgio atkarpa, kurioje netrūksta ir stačių šlaitų, ir nusileidimų į vandens išgraužtas griovas. Takas turi pažintines lentas, atitvarus, laiptelius. Tiesa, viena atkarpą teks eiti paprastu važiuojamu keliuku.

Taką rasite įvažiavę į Žiegždrius (6 km už Vaišvydavos) ir iškart pasukę į kairę (yra nuorodos).

PAKALNIŠKIŲ PAŽINTINIS TAKAS

pakalniskes1

pakalniskes2

 

REKREACINIS TAKAS GIRIONYS-LAUMĖNAI-ŽIEGŽDRIAI

Kauno marių pakrante vingiuojantis takas nuo Girionų poilsiavietės (įvažiavus į Girionis pasukite į kairę pro kolegiją) iki Žiegždrių pažintinio tako ir pačių Žiegždrių. Tako ilgis - 6 km ir su vežimėliais juo nepravažiuosite. Tai rimtesnis žygis mėgstantiems pasivaikščioti. Neišklysti iš kelio padės žalios spalvos žymos (taškai) ant medžių. Atgal į Girionis iš Žiegždrių galite grįšti 46 autobusu.

TAKAS NUO VIEŠKŪNŲ PILIAKALNO IKI LAKŠTINGALŲ SLĖNIO

Mediniais laipteliais užlipkite į Palemone esantį Vieškūnų, o vietinių vadinamą Šuneliškių, piliakalnįu. Laikomas vienu iš geriausiai išsilaikiusių piliakalnių Lietuvoje, nes „atrastas“ tik 1992 metais!  Žengdami nuo piliakalnio į kitą pusę pateksite į Lakštingalų slėnį, kuriame ne tik čiulba šie paukščiai, bet rengiami ir poetų skaitymai, nes šalia Salomėjos Nėries memorialinis muziejus.

DUBRAVOS REZERVATINĖS APYRUBĖS PAŽINTINIS TAKAS

dubravos takas

IMG_6467

Apsilankius čia man iš karto atrodo, kad tai nuostabi vieta netradicinei fotosesijai :D Medinis takas vingiuoja per pelkynus, kur ne kur apaugusius plonais medeliais. Vėliau takas tęsiasi ūksmingu mišku. Tikrai gražu. Tiesa, takas nesusijungia - nuėjus iki galo teks suktis atgal arba automobilių aikštelę pasiekti važinėjama kelio dalimi.

 

ARLAVIŠKIŲ BOTANINIO DRAUSTINIO PAŽINTINIS TAKAS ARBA KADAGIŲ SLĖNIS

arlaviskes1

arlaviskes2

Šis takas 2016-tais pripažintas gražiausiu Lietuvoje! Oficialus pavadinimas nuo šalia esančio Arlaviškių kaimo, bet tako akcentras - Kadagių slėnis, todėl dažniausiai taip jis ir žinomas. 1,3 km ilgio takas pritaikytas neįgaliesiems, įrengti stendai, apžvalgos aikšetlės.

PAŽAISLIO VIENUOLYNO PRIEIGOS-JACHTKLUBAS

Jaukiai pasivaikščioti galima neišvažiavus iš Kauno - šalia pažaislio vienuolyno vinguriuoja smagūs takai, kuriais nueisite iki Kauno Jachtklubo. O suvalgius ledų, pasisupus žaidimų aikštelėje - teks grįžti atgal. Pažaislio vienuolyno pietinėje pusėje, šalia dviračių tako rymo Taikos kalno ąžuolas – tai storiausias ąžuolas Kauno marių regioniname parke, kuris yra apie 600 metų amžiaus, jo kamieno apimtis 5,15 m, o aukštis 21 m.

SURGANTIŠKIŲ ARCHEOLOGINIS DRAUSTINIS

Akademijos seniūnijoje, ten kur susikerta Kauno miesto ir rajono ribas – naujas pažintinis takas einantis per Kamšos botaninį – zoologinį draustinį. Jis tęsiasi apie 1,5 km, o  informatyviuose stenduose rasite informaciją apie vietos augaliją ir gyvūniją.Ratu einantį maršrutą bus galima užbaigti nusileidus laiptais.

DIEVŲ IR DEIVIŲ SLĖNIS

Kulautuvos pėsčiųjų sveikatingumo take įkurtas Dievų ir Deivių slėnis, vietinių dažnai vadinamas tiesiog skulptūrų parku. Čia Lietuvos skulptorių vasaros pleneruose sukurtos iš ąžuolo  skulptūros, įprasminančios svarbiausius pagoniškus dievus ir deives – Perkūną,. Patrimpą, Pykuolį, Žemyną, Gabiją, Kovą, Laimą ir kt. Tako pradžią rasite adresu Pušyno g. 39, Kulautuva. Čia rasite 4 km ilgio dviračių taką ir 2,4 km pėsčiųjų taką.

ŠALTINIŲ TAKAS

saltiniu takas kacergine

Net 6 km ilgio natūraliai išvaikščioti  takelių labirintai, vedantys per vaizdingiausias Kačerginės šilo apžvalgos aikšteles, nuo kurių atsiveria kerintys Nemuno vaizdai, iki Pyplių piliakalnio ir atgal. Kelyje teks kirsti nemažai čiurlenančių šaltinių, kurių vandeniu bus galima atsigaivinti.

PANEMUNĖS TAKAS

Kauniečiams pasakoti apie jį nereikia, bet štai miesto svečiai nežino, kad pakankamai netoli miesto centro galima pasijusti lyg gražiausiame miške. Bendras tako ilgis - 5,2 km. Čia rasite ir galingus ąžuolus įsikūrusius drėgnoje griovoje, ir aukštaūges pušis, besistiebiančias smėlynuose.

JIESIOS KRAŠTOVAIZDŽIO DRAUSTINIS IR PAŽINTINIS TAKAS

Išsiskiria įspūdingomis atodangomis nuo kurių atsiveria vaizdas į Jiesios upelio kraštovaizdį. Draustinį galima pasiekti nuo Panemunės ir tada keliauti pažintiniu taku, kuris veda link Rokų. Arba atvirkščiai - pradėti Rokuose. Šis pažintinis takas įrengtas pakankamai aukštai, bet saugumą užtikrina mediniai turėklai, daugelyje vietų yra mediniai takeliai.

GASTILIONIŲ PAŽINTINIS TAKAS

Takas įsikūręs Gastilionių pussiasalyje tarp Grabučiškių ir Rumšiškių. Tiesa, čia jau Kaišiadorių rajonas, bet tikrai netoli Kauno. Šalia Kauno marių vinguriuojantis takas, kaip ir daugelis turi įspūdingą atodangą nuo kurios atsiveria puiki panorama. Taką žymi žali žymekliai ant medžių, o eiti teks nedideliais takeliais. Tako ilgis 2,1 km. Aprašymas, kaip rasti taką: Nuo magistralės sukti į Rumšiškių kelią ir iškart į dešinę link Lietuvos liaudies buities muziejaus ūkinių vartų, iškarto po staigaus kelio posūkio į kairę, reikia sukti į dešinę ir lauko keliu važiuoti į mišką. Miške laikytis rodyklių nuorodos. Koordinatės: 54.873919, 24.15506

PRISIMINKITE: Lankantis kai kuriuose takuose, kurie priklauso saugomai teritorijai, jums bus pasiūlyta įsigyti SAVANORIŠKĄ bilietą. Kauno marių regioninio parko lankytojo bilietas penkioms dienoms kainuoja 1 Eur. Visos už lankytojo bilietus surinktos lėšos prasmingais darbais grįžta į Kauno marių regioninio parko teritoriją. Primename, kad bilietą įsigyti nebūtina ir į parką vis tiek pateksite.

Daugiau apie pramogas šeimoms rasite www.seimosgidas.lt

Deivės Mama Deivės Mama 05. Jul 2017, 11:02

👍 Išsisaugota įgyvendinimui

floryte floryte 05. Jul 2017, 09:43

👍👍👍😀