Rudeninis eksperimentas

Rudeninis eksperimentas

14. Oct 2019, 19:32 Kristina B. Kristina B.

Vartydama pirmoko mokyklines knygas, "Gilėje" (tai knyga pasaulio pažinimui) aptikau štai tokį eksperimentą.

Jau vien perskaičius, suabejojau, ar pavyks, bet ryžausi išbandyti. Nepatikslinta kokį lapą reikia imti (žalią ar visiškai sudžiūvusį), tačiau su rudeniniu klevo lapu tikrai nieko nepavyksta. Net smalsu, ar patys eksperimento sumanytojai išbandė šį būdą.

Na bet gi smalsu pažiūrėti tas lapo gyslas. Naudojuosi google ir tikrai niekur nerandu Gilėje aprašyto būdo, tačiau dauguma siūlo lapą pavirti su soda. Verdu pusę valandos pusėje litro vandens su 20 g sodos.

Išvirtus lapus reikia nuplauti švariu vandeniu ir pavalyti viršutinį sluoksnį. Siūlo švelniu dantų šepetėliu, bet man labiau patiko kempine.

Gaunasi maždaug toks vaizdelis

Jį apie dvidešimt minučių palaikome užpylę balikliu (baliklio neturėjau, tai užpyliau chloro turinčio paviršiaus valiklio). Išdžiūvus gaunasi visai geras rezultatas

Pastebėjimai.

  • Labai subtilus darbas, tikrai ne pradinukams, lapas lengvai plyšta.
  • Geriau paieškojus radau kitokį paruošimo variantą. 3 valandas virti su soda (naudoti daugiau nei anksčiau aprašytam santykyje, kokius tris kartus daugiau sodos), po to nuplauti ir dar tris valandas virti baliklyje. Šio varianto nebandžiau, nes vien pagalvojus apie verdantį baliklį.. nebent turite tikrai gerą gartraukį.
  • Bandžiau dar su ąžuolo ir lazdyno lapais, bet pavyko tik su klevo. Ąžuolo lapai per tvirti, lazdyno - per silpni.
  • Labai gražu, puikiai tinka langams papuošti.

Jei neturite tiek noro ir užsidegimo, visada pavyks senas geras būdas su pieštuku ;)

 

 

floryte floryte 18. Oct 2019, 15:15

O ar žinojote, kad galima rasti lapų pavasarį natūraliai iš po žiemos išsiskeletavusių?...Jie guli tiesiog ant žemės ir telieka juos susirinkti(žinoma, reikia būti atidžiam, kad juos pastebėtum). Esu radusi, berods, drebulės išsiskeletavusių lapų. Manau, jie taip išsiskeletuoja veikiami tam tikros drėgmės ir temperatūros.

Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt 15. Oct 2019, 08:31

Kristina, šaunuolė, kad turi kantrybės tokius eksperimentus daryt 😀

Kristina B. Kristina B. 14. Oct 2019, 22:25

Ilgesnio virimo privalumas - nieko nerašo apie lapo minkštosios dalies nugramdymo procesą, tai būtų puiku, nes gramdymas ne tik ilgiausia ir sudėtingiausia darbo dalis, bet ir labiausiai imli pačio lapo sugadinimui. Dariau tris klevo lapus, o pavyko tik vienas 😃

jaldija jaldija 14. Oct 2019, 22:09

Rezultatas geras.
Nu bet eina sau, kiek laiko virt...

Gintarep Gintarep 14. Oct 2019, 21:34

Rezultatas puikus ?Mes esame bandę virti lauke (išsinešę kelioninę viryklę) tik nepamenu santykio. "Gilėje" esantys eksperimentai mums ne visi gaudavosi.

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 14. Oct 2019, 21:20

Labai įdomiai gavosi. Na ryt parsinešiu namo lapų. Pačiai įdomu pasidarė ?