A.Jasaitytės blogas: Provokacija – intriga

A.Jasaitytės blogas: Provokacija – intriga

02. Jun 2014, 13:26

Teatre, kino industrijoje -  labai daug mąstoma apie spektaklio, filmo pradžią ir daug eksperimentuojama kaip sukurti intrigą, kad spektaklis, filmas būtų įdomus ir visus įtraukiantis.

Grįšiu prie temos: koks turi būti mokymo(si) procesas, kuris skatintų visų įsitraukimą? Didžiojoje Britanijoje vykstant „Kūrybinių partnerysčių“ projektui mokymosi procese tyrėjos stebėjo įvairių meno, verslo, žmonių darbą su vaikais ir pastebėjo, kad pati mokymo(i)  pradžia yra labai svarbi. Mokymosi proceso pradžioje, jei pavyksta sukurti provokaciją ar intrigą, vaikus tai tikrai sudomina ir įtraukia.

 Pateiksiu kelis pavyzdžius: keičiasi vaikų įsitraukimas kai vaikai įeina į klasę raudonu kilimu arba paliekamos žemos klasės durys, per kurias vaikai turi pralįsti. Pavyzdžiui viena projekto kurianti praktikė dainavo už durų prieš ateinant į klasę, o kitas praktikas iš skirtingų pasaulio šalių atsiųsdavo atvirukus vaikams, su vaikų kurtu kostiumų.

Pamokos metu prieš pateikiant užduotys ir tikslus vaikams, reikėtų pamąstyti kokiu žaismingu būdu galima jas pristatyti. Pavyzdžiui: užduotys galima  atnešti įvyniotas balionuose arba gražiose įvairiaspalvėse dėžutėse. Vienas kuriantis praktikas, lietuvių kalbos pamokos metu į pradinukų klasę atsinešė kartoninį juodaodį berniuką, kuris turėjo skirtingų Afrikos gyvūnų nuotraukas. Jis padalino kiekvienam mokiniui po gyvūno nuotrauką ir juodaodžio berniuko vardu paprašė mokinių kuo detaliau aprašyti gyvūną. Vaikams tai labai patiko ir visi iki vieno su dideliu entuziazmu atliko užduotį.

 Vaikus tikrai sudomina artefaktų naudojimas, tai daiktai turintys simbolinę prasmę, įvairios relikvijos. Pavyzdžiui mokytojas gali atsinešti seną lagaminą iš kurio ištraukia tos dienos mokymosi medžiagą arba  pamokos metu gali naudoti senovines nuotraukas ir kitus rakandus. Mano manymu, tai yra tikrai nesunku tik reikia šiek tiek fantazijos ir noro :)

 Mane galite rasti www.jasaityte.lt

 

Ekspertai

Aistė Jasaitytė

Edukologinės ir psichologinės konsultacijos
Aistė Jasaitytė in-vecaku-skola
Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 02. Jun 2014, 14:21

Manau kūrybinės partnerystės yra puiki galimybę įkvėpti vaikus mokslui, kad ne "reikia" mokytis, o "norisi sužinoti".

pypse pypse 02. Jun 2014, 13:52

partnerystėse*

pypse pypse 02. Jun 2014, 13:52

pati dalyvavau Kūrybinėse aprtnerystėse, pati bandžiau savo pamokose intriguoti. KP- nereali patirtis, intriga- veikia.