Šiais metais daržo karaliaus titulą pelnytai gavo pomidoras, kuris džiugino ne tik savo vaiskia raudona spalva, bet ir gausiu derliumi. Ir nors vasarą švieži lietuviški pomidorai netgi buvo šiek tiek pabodę, tačiau žiemą jų skonį prisiminti tikrai norėsis. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo suskubti ruoštis žiemai ir atskleidžia, kaip išsaugoti pomidorus net ir pradedantiesiems virtuvės entuziastams.
Pomidorus galima konservuoti, marinuoti ir netgi rauginti, o ką jau kalbėti apie begalę kitų receptų – salotos, troškiniai, padažai ir kt. Aistė Rasmussen rekomenduoja pomidorus rinktis pagal savo skonį, tačiau pravartu atkreipti dėmesį į tam tikras jų savybes, priklausomai nuo to, ką iš jų norite gaminti.
„Padažams, troškiniams ar tyrėms labiau tiks minkšti, sultingi pomidorai su storesne ir lengvai atsiskiriančia odele, o marinavimui ir konservavimui – tvirti ir nedideli pomidorai su plonyte odele“, – sako A. Rasmussen.
IKI maisto ekspertė sako, kad jei pomidorus ketinate marinuoti su odele, nepamirškite jos subadyti, kad ji nesutrūkinėtų. „Galite pomidorus pjaustyti įvairiomis formomis, naudoti žalius ar tiesiog žaisti su pomidorų spalvomis – svarbiausia pasinaudoti fantazija ir sukursite daug puikių receptų“, – neabejoja A. Rasmussen.
Saldžiarūgščiai marinuoti pomidorai žiemai
Jums reikės:
7 – 10 vnt. vidutinio dydžio pomidorų
5 kvapniųjų pipirų grūdelių
2 lauro lapelių
Pusės šaukštelio garstyčių sėklų
Marinatui reikės:
1 l vandens
120 ml acto
2 v. š. cukraus
1 a. š. druskos
Gaminimas:
Iš marinatui skirtų ingredientų paruoškite marinatą ir jį atvėsinkite. Pomidorus kartu su prieskoniais sudėkite į stiklainius ir užpilkite pagamintu marinatu. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite, tačiau neužsukite dangteliais ir kaitinkite. 1 litro stiklainius nuo vandens užvirimo kaitinkite maždaug 15 minučių, o 3 litrų stiklainius – apie 30 minučių. Kaitinkite tol, kol stiklainio viduje ims kilti burbuliukai. Po to stiklainius sandariai užsukite dangteliais, apverskite juos žemyn, pastatykite ir leiskite ataušti.
Su želatina marinuoti pomidorai
Jums reikės:
5 – 7 vnt. pomidorų
5 – 7 vnt. agurkų
5 – 7 vnt. svogūnų
Marinatui reikės:
1 l vandens
1 v. š. cukraus
1 v. š. druskos
1 v. š. acto
3 v. š. želatinos
1 – 2 lauro lapelių
Juodųjų pipirų
Gaminimas:
Į švarius stiklainiukus sluoksniais sudėkite pjaustytus pomidorus, agurkus ir svogūnus. Juos šiek tiek prispauskite. Iš vandens, cukraus, druskos, lauro lapelių ir pipirų išvirkite marinatą ir palikite atvėsti. Želatiną išbrinkinkite 1 stiklinėje vandens, kurią nupilkite nuo 1 l vandens, skirto marinatui. Išbrinkusią želatiną šiek tiek pašildykite, palaukite kol ištirps ir sumaišykite su marinatu. Paruoštu marinatu užpilkite daržoves. Stiklainius pridenkite dangteliais ir sudėkite į puodą su vandeniu. Kai vanduo užvirs, kaitinkite apie pusvalandį. Vėliau išjunkite ugnį ir palikite pastovėti dar šiek tiek. Po to užsukite dangtelius, apverskite stiklainius ir palikite juos atvėsti. Taip paruošti pomidorai bus puikus garnyras prie antro patiekalo.
Marinuoti pomidorai su petražolėmis ir svogūnais
Jums reikės:
1 l vandens
50 g vaisių acto
300 g svogūnų
3 kg pomidorų
50 g druskos
100 g cukraus
Šiek tiek petražolių
Gaminimas:
Pomidorus nuplaukite ir apdorokite karštu vandeniu arba garais. Nulupkite svogūnus ir juos supjaustykite žiedais. Petražoles nuplaukite ir dėkite į puodo dugną. Ant jų uždėkite pjaustytus svogūnus ir pomidorus. Užvirkite marinatą ir supilkite į stiklainius. Sandariai uždarykite ir palikite apverstus bei šiltai užklotus nakčiai.
Skanaus!