Plikyti "debesėliai"

Plikyti "debesėliai"

16. Nov 2021, 16:52 raganeleskisenele raganeleskisenele

Kas nemėgsta mažų (ar didesnių) plikytos tešlos pyragėlių? Turbūt, mažai kas. Mums visiems jie patinka, bet ypač tėčiui Vytautui. „Tik paprastų, be kremo“ – pateikia užsakymą šeimos galva. „Boba iš ratų – ratams lengviau“ – pacituoju liaudies išmintį. Nors man pačiai kažkas dieviško yra eklerai su plaktos grietinėlės užpildu ir karšto šokolado užpilu. Bet tebūnie šį kartą maži ir paprasti. Tokie debesėliai iš vaikystės.

Pamenu, jog pirmieji mano bandymai ruošti plikytą tešlą baigėsi fiasko. Na, kaip ir daug kitų eksperimentų. Bet galiausiai pavyko atrasti receptą ir, svarbiausia, suprasti, kaip atrodo tinkamai paruošta tešla dar prieš kepant sausainius. Tiesa, kepu juos ne taip dažnai, nes kartu su smalsia ir viską pabandyti norinčia mažyle šiek tiek baisu gaminti karštą tešlą. Tad kai tėtis nori plikytų sausainių, jie abu procesą turi stebėti (ir vadovauti) saugiu atstumu.

Pasidalinsiu man patinkančiu receptu. Tik pasakysiu, kad jei jūsų namiškiai taip pat mėgsta plikytus sausainius, vertėtų iškart imtis dvigubos porcijos.

Užviriname 270 ml pieno su žiupsneliu druskos ir 100 gramų cukraus. Į verdantį mišinį dedame 60 gramų gabaliukais supjaustyto sviesto ir vėl laukiame, kol užvirs. Tuomet puodą nukeliame nuo viryklės ir intensyviai maišydami suberiame 130 gramų išsijotų miltų. Maišyti galima tiek mentele, tiek elektriniu mikseriu (su tešlai skirtais kabliais), svarbu dirbti greitai, kad nesusidarytų miltų gruzuliukai. Tuomet puodą vėl kaičiame ant vidutinės kaitros ir maišydami mentele, pakaitiname 2-3 min. Tešla turi pagelsvėti ir atšokti nuo puodo kraštų. Tuomet nukeliame nuo viryklės ir tešlą ataušiname iki 70 laipsnių. Belieka po vieną įmušti kiaušinius (jei mažesni ar vidutiniai reikės trijų, jei dideli pakaks dviejų). Vientisos konsistencijos tešlą sudedame į konditerinį maišelį su žvaigždutės antgaliu ir ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos formuojame norimo dydžio sausainiukus.

Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių ir tokiame karštyje sausainius kepame 10 min., tuomet temperatūrą sumažiname iki 180 laipsnių ir dar pakepame apie 15 min.  Nenaudojame vėjelio funkcijos ir jokiu būdu neatidarinėjame orkaitės durelių kepimo metu – plikyta tešla bijo vėjo.

Mano receptų knygelėje pažymėta, kad pyragėlius reikia atvėsinti prieš ragaujant. Vyras sakė nubraukti tokią „nesąmonę“, nes šilti jie dar skanesni. Tad skanaujame!

Simonadub Simonadub 25. Nov 2021, 23:48

Kaip skaniai !

jaldija jaldija 16. Nov 2021, 23:48

Kaip tobulai ir gardžiai atrodo ?

Gintarep Gintarep 16. Nov 2021, 18:43

Oi, kaip gundo ❤️