Pirmasis metų kepinys

Pirmasis metų kepinys

02. Feb 2020, 21:00 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Plikytos tešlos sausainukai atrodė man kaip mažas baubukas, bet savo baimes reikia nugalėti ir paskui galima džiaugtis rezultatais. Tiesa, trumpai, nes tie rezultatai iš lėkštės labai greitai išgaruoja, nepaisant to, kad tobulai gali ir nesigauti. 

Čia iš karto noriu paklausti patarimo: ką datyti, kad nesviltų dugnas??? Kiek bekepčiau desertus, dugnai dažnai atrodo perkepę...

Taigi, internetas man padėjo išsirinkti receptą:

4 vnt. kiaušinių

125 ml pieno

125 ml vandens

100 g sviesto

120 g miltų

70 g cukraus

1/4 a.š. druskos

Gaminame:

Pieną, vandenį, druską, cukrų ir nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą sudedame į puodą storu dugnu. Mano atveju tiko bet koks esantis namuose :) Kaitiname ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, kol sviestas ištirps ir masė ims burbuliuoti.

Nuimame puodą nuo ugnies, vienu kartu suberiame visus miltus ir gerai išmaišome, kad neliktų sausų miltų. Grąžiname puodą ant vidutinės ugnies ir maišant vėl kaitiname 1-2 minutes, kol tešla atšoks nuo sienelių ir tarsi sukibs į rutulį.

Tešlą perdedame į dubenį, šaukštu paplokštiname ir paliekame kelioms minutėms atvėsti.

Į šiltą tešlą po vieną įmušame kiaušinius labai gerai išmaišant po kiekvieno (maišiau mikseriu mažu greičiu, bet galima ir mediniu šaukštu). Kiaušinių gali prireikti šiek tiek daugiau arba mažiau negu keturių. Jų reikia tiek, kad tešla taptų blizgi, gana tąsi, tačiau laikytų formą. Perbraukus per jos paviršių pirštu turi likti griovelis stačiais kraštais. Recepte rašoma, kad kartais pakanka 3 kiaušinių, kartais reikia 3.5 ar visų 4 (tikslus skaičius priklauso nuo miltų rūšies ir nuo to, kiek laiko kaitiname tešlą puode).

Toliau tešlą sukrečiame į konditerinį maišelį su dantytu antgaliu ir ant  kepimo popieriumi išklotos skardos išspaudžiame daugmaž 3-4 cm skersmens sausainiukus palikdamos tarp jų 3-4 cm tarpelius, nes kepdami jie turėtų smarkiai pūstis. Man, beje, jie kažkodėl visai nesipūtė.

Jeigu neturite konditerinio maišelio, galima tešlą dėti šaukšteliu.

Kepame iki 190º C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol sausainukai išsipūs ir bus gražiai auksinės, šiek tiek labiau į rusvumą spalvos. Mano buvo labai mažiukai ir kepiau apie 20 minučių, nes būtų visai sudegę dugnai. Bet iš tiesų viskas pavyko gan neblogai, tikrai išėjo skanūs. Pabandymui dariau tik pusę porcijos, tad šiek tiek pasigailėjau, nes buvo per mažai ?

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 02. Feb 2020, 23:02

Ačiū 😀 maniškiai labai mažučiai, o va aš norėčiau didesnių. Norėtųsi pabandyti pasigaminti tokių ir su įdaru 😀

jaldija jaldija 02. Feb 2020, 22:15

Kokie dailučiai ?
Esu kepus, tai man vos ne bandelės gavosi, nes su šaukštu dėjau.
O čia tai gražesni nei parduotuvėj.