Paslapčiausia paslaptis - nuostabi poezija vaikams

Paslapčiausia paslaptis - nuostabi poezija vaikams

15. Sep 2020, 16:09 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Pradėsiu nuo to, kad Evelina Daciūtė yra mano mylimiausia rašyotoja. Turime ko gero visas jos knygeles, išskyrus vieną "Meškių" dalį. Ir, na, nežinau, kiek tai svarbu vaikams, bet man visos knygelės yra nerealios. 

Kai sužinojau, kad netrukus turi pasirodyti jos poezijos knyga vaikams, labai labai laukiau, kada gi pagaliau! Ir sulaukiau. Užsakiau knygą vos prasidėjus išankstinei prekybai. Ir jau turime nuostabią knygelę.

Ir ne bet kaip, o dar ir su Agnės Nananai atviruku ir abiejų autorių palinkėjimais.

Liko tik gauti autografą... autorė lyg ir pažadėjo, kad kai tik bus vėl Lietuvoje, galėsiu tikėtis šio džiaugsmo.

O dabar ką galiu pasakyti apie knygą. Ji pasakiška! Vien ko vertos magiškos Agnės Nananai iliustracijos! Nikolui jau teko sekti nakčiai pasaką apie tą mėlynąjį liūtą!

O eilėraščiai.... eilėraščiai vaikams tarsi atskira planeta. Jie lyg vaikų lūpomis kalba apie jų kasdienybę, bet ten atpažinsime ir save. Apie paprastus dalykus sudėtingai, o apie sudėtingus - paprastai. Nes  autorė moka kalbėti vaikų kalba, moka pajausti jų emocijas. 

Turbūt nieko nuostabaus, ji ne tik keturių vaikų mama, bet ir žmogus, turintis Dievo dovaną jausti tai, kas akims nematoma, ir ne tik jaučianti, bet mokanti tai užrašyti tai tokia kalba, kad ta perteikiama emocija pasiektų širdį.

O juk poezija ir yra apie jausmus. Jei nejauti, gali parašyti romaną, bet eilėraščio neparašysi. Jį pirmiausia turi išjausti, išgyventi.

Galbūt todėl dar labiau laukiu ir greitai pasirodysiančios Evelinos Daciūtės poezijos knygos suaugusiems. Nes kai skaitau jos eiles, šiurpuliukai bėgioja. Nemoku apibūdinti, bet išgyvenu kažkokį kosmosą.

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 16. Sep 2020, 09:59

O mes pradėjom nuo galo. Tiksliai nepamenu, bet berods pirma knyga buvo Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių, tada Laimė gra Lapė, o va meškių istorijas dabar sunku rasti, nes senesni leidimai išparduoti, Drambliai eina į svečius smagi knygelė, su ja galima mokytis skaičiuoti, ir šiaip faina ta dramblių šeimyna 😀

floryte floryte 16. Sep 2020, 00:17

O mes E.Daciūtės turime tik vieną knygą - "Laimė yra lapė". Labai ją vertiname ir branginame! Ačiū, kad dalinatės, mums tai akstinas pasidomėti kitomis šios autorės knygomis!