Padėka ir knygos „Smėlis” apžvalga

Padėka ir knygos „Smėlis” apžvalga

23. May 2019, 16:02 Profesionali Mama Profesionali Mama

Pavadinimas - Smėlis
Autorius - Hugh Howey
Leidėjas - Alma littera
Leidimo metai - 2019
Puslapių skaičius - 336
Žanras - Fantastika
Ar skaityčiau dar kartą? - Taip

Oi, kaip man šitas smėlis pripustė galvą, išpustė visus mamiškus rūpesčius apie pampersus, nesibaigiančius skalbinius ir amžiną klausimą "ką šiandien valgysim?" Esu postapokaliptinių filmų gerbėja, tačiau tokio žanro knygą paskutinį kartą skaičiau maždaug prieš 20 metų, kai dar mokiausi mokykloje, ir tai buvo gerai žinomos leidyklos "Eridanas" fantastikos knygos.

Labai "smėliuota" knyga. Smėlis visur: burnoje, drabužiuose, namuose, visa žemė nuklota smėliu. Stovi smėlioraižiai, plaukia smėlialaiviai, nardo smėlio narai. Be galo įtaigūs ir detalūs aprašymai, tiesiog jauti smėlio skonį burnoje, kartu neri į 600 metrų gylį smėlyje, ir jauti, kaip trūksta oro, kaip smėlis spaudžia krūtinę, net sunku įkvėpti. Įtampa tai auga, tai atlėgsta - tokią knygą norisi perskaityti visą iš karto.

Autorius Hugh Howey - amerikiečių rašytojas, lietuviškai išleista visame pasaulyje išgarsėjusi jo trilogija "Šachta", "Pamaina" ir "Dulkės". Taip pat jis yra ir buriuotojas, jachtos kapitonas, štai kodėl šiame, naujausiame jo romane, iki smulkiausių detalių aprašyti plaukiojimai smėlialiaiviais.

Žmogaus ir smėlio kova atrodo žiauri ir beviltiška. Pagrindiniai veikėjai - trys broliai, sesuo ir jų mama. Tačiau šeima ir meilė yra tai, kas suteikia stiprybę, žmogiškumą ir gyvenimo prasmę.

"Bet dabar jis matė mamą visai kitomis akimis. Matė, kaip ji rūpinosi Violeta, kaip išgelbėjo Robo gyvybę. Ji daugiau, nei ta moteris, kuri turėjo užsiimti tuo, kuo užsiimė, kad išgyventų. Visi jie buvo daug daugiau".

Gaila, bet knygos pabaiga paliko daugiau klausimų negu atsakymų. Galbūt bus pratęsimas, o gal bus pastatytas filmas? Būtų tikrai įdomu.

Už galimybę perskaityti šią knygą dėkoju Mamyčių klubui ir leidyklai Alma Littera.