Naminiai riestainiai - ''Beigeliai''

Naminiai riestainiai - ''Beigeliai''

30. May 2020, 21:50 irmantaite irmantaite

Ilgą laiką maniau, kad beigelių kepimo procesas sudėtingas ir labai ilgas. Kaupiausi, kaupiausi ir iškepiau. Pavyko, pati džiaugiuosi, ir vaikai džiaugiasi naminiais riestainiais. Matyt kiekvienam darbui turi ateiti tam tinkamas laikas.

Pasirodo XX a. pradžioje šiuos riestainius į JAV atvežė rytų Europos žydai, ten pradėjo kurtis jų kepyklos ir kepinių populiarumas augo. Šiuo metu manau ne tik Lietuvoje jie vėl  ''ant bangos''. Pilnas instagramas gražių beigelių nuotraukų. Tad kodėl nepamėginus jų išsikepti ir mums?

Žiūrinėjau ne vieną rastą riestainių receptą, daug maž jie vienodi. Barstomi priedai gali būti patys įvairiausi: aguonos, saulėgrąžos, sezamų sėklos, smulkinti riešutai ar tiesiog cukrus ir cinamonas. Aš dažniausiai vadovaujuosi tuo, jog naudoju tai ką turiu. Namuose turėjau aguonų, tad jas ir panaudojau.

Tešlai reikės:

500 g miltų ir truputį pabarstymui kai minkysime

300 ml drugno vandens

2 v.š. cukraus

7 g sausų mielių

1 a.š. su kaupu druskos

1 kiaušinio baltymo patepti viršui

1 šaukštelio aliejaus

Sezamų, aguonų ar kitokių mėgiamų sėklų beigeliams apibarstyti

Mieles ištirpiname vandenyje ir sumaišome su miltais, druska ir cukrumi.

Ant pamiltuoto stalviršio minkome tešlą apie 10 minučių. Tešla turi būti elastinga ir minkšta. Tik napamirškite aliejaus. Jeigu limpa prie rankų, įberkita dar miltų. Jei atrodys per kieta, įpilkite dar šiek tiek vandens.

Iš tešlos suformuojame kamuolį ir dedame į aliejumi išteptą dubenį. Uždengiame jį maišeliu ar maistine plėvele, sutepta aliejumi (kad nepriliptų).

Paliekame valandai šiltoje vietoje gražiai kilti. Palikau tiesiog virtuvėje. 

Pakilusią tešlą padaliname į 12  lygių dalių ir formuojame kamuoliukus. Juos sudedame ant nelipnaus kepimo popieriaus. Paliekame 10 min pailsėti. Ilsėdamasi tešla šiek tiek dar pakils.

Nykščio pagalba kiekvieno kamuoliuko centre padarome skylutes. Tik ilgai nemaigykite tešlos, nes gali pakisti jos tekstūra. 

Didesniame puode užverdame vandenį ir į jį dedame po 2 riestainius (bandžiau dėti ir 3). Verdame juos 1-2 minutes (priklauso, kokio standumo norite riestainio). Pusiaukelėje būtinai apverskite, kad abi pusės apvirtų. Tam aš užsistatinėdavau laikmatį.

Kiaurasamčiu traukiame beigelius iš vandens, gerai nuvarviname ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Nuplikyti riestainiai išsipučia, tad į vieną skardą nebetilps.

Riestainių viršų aptepame lengvai paplaktu kiaušinio baltymu ir apibarstome sėklomis, šiam kartui naudojau aguonas. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol beigelių viršus gražiai paruduos.

 Galima juos panaudoti kaip sumuštinių pagrindą, galima valgyti vienus. Aš perpjovus riestainį pertepiau lydytu sūreliu ir pabarsčiau pipirne.

Bandėm su trintom uogom, su kiaušiniu, galima įterpti ir kumpelio. Na, čia pilna vietos saviraiškai, kaip sakoma kiekvienam pagal skonį :)