Įkvėpta knygos "Sveikata nuo pirmo šaukšto" nubėgau į virtuvę ir puoliau kepti naminę duoną. Retsykiais aš ją ir taip kepu, bet šį kartą šiek tiek patobulinau receptą - dėjau burokėlių ir morkų. Gavosi turbūt pati geriausia ir skaniausia mano kada nors kepta duona. Jos, beje, beveik ir neliko. Jau išragavom ir turbūt reikės kartoti. Šiaip nemėgstu receptų su tiksliais produktų kiekiais, darau dažniausiai "iš akies", tad šį kartą gavosi maždaug taip:
2 stiklinės kefyro
Truputis cukraus ir druskos. Žinau, kad gal tai nėra sveikos duonos ingredientai, bet na į pokyčius po truputį...
Šaukštelis sodos
Dvi stiklinės ruginių miltų
Stiklinė kvietinių miltų
Kmynai, avižininiai dribsniai, saulėgrąžos, linų sėmenys pagal skonį. Iš esmės po gerą saują.
Morka ir burokėlis
Į kefyrą bėriau sodos, išmaišius leidau šiek tiek pastovėti. Tada druska, cukrus. Į masę įtarkavau burokėlį ir morką, dar šiek tiek sutryniau viską su blenderiu, nors, manau, galima buvo to ir nedaryti.
Toliau į tešlą keliavo visi sausi produktai.
Išmaišius gavosi graži rožinė masė.
Viską sudėjau į pailgą kepimo formą ir kepiau 170°C orkaitėje apie gerą valandą. Tikrinau su pagaliuku.
Kai duonytė atvėso, paragavom, paskanavom ir visiems labai patiko, prašė pakartoti :)
Tikrai nėra sunku ir manau tikrai sveikiau nei pirktinė duona! Jei norite ir jūs pamėginti, dar galite išbandyti moliūgų duoną su soromis :) Skanaus!