Mokomės anatomijos namuose

Mokomės anatomijos namuose

03. Apr 2020, 15:30 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Kadangi dėl karantino mokslai persikėlė į namus,tenka kažkaip suktis ir sugalvoti, kaip tuos mokslus padaryti įdomius. Manau, vizualizacija visada yra gerai. Ir įdomiau, ir suprantamiau, ir geriau įsimena.

Taigi, šią savaitę darželyje pas mus tema Žmogaus kūnas. Na ką gi, visaip bandžiau paaiškinti, kokia gi ta mūsų sandara. Ir žmogaus skeletą darėme iš  vatos pagaliukų, ir knygeles skaitėm, ir ant savęs rodžiau. O va "plaučius" pasigaminome. 

Tam prireikė tuščio butelio, poros šiaudelių, karštų klijų, lipnios juostos ir trijų balionėlių. Vienas balionas turėtų būti didesnis, kad užsitemptų ant butelio.

 

Iš dviejų šiaudelių sukonstruojame dvišakį, ant kurio dviejų galų pritvirtiname balionėlius ( sandariai, kad gerai laikytųsi ir neleistų oro).

balionų kakliukus nukirpkite

Kitą šiaudelio galą (ilgąjį) prakišame pro nupjauto butelio storąją dalį link kaklelio, pro skylutę kamštelyje ir priklijuojame karštais klijais ( irgi dėl sandarumo).

Kūnas su plaučiais viduje beveik baiktas. 

Sekantis žingsnis - lyg kojinę užmauname balioną ( nupjauname jį plačiojioje dalyje, o siaurą pūtimo vietą perrišam mazgu) ant plačiosios butelio dalies ir tvirtai apklijuojame kraštus, kad nenusmuktų.

Ir štai, ačiū fizikai!  Mūsų aparatas veikia vakuumo principu. Patraukus apatinį balioną už uodegos oras atitraukiamas nuo mūsų plaučių ir likę du balionai ima pro šiaudelį siurbti orą. Jie išsipučia. Kai apatinį balioną atleidžiame, viduje butelio esantis oras spaudžia balionėlius ir pro šiaudelį oras išeina - "plaučiai" susitraukia.

 gal nuotraukose nelabai matosi, bet pirmoje balionai pasipūtę, antroje jau subliuškę.

Vaikams labai patiko. Net mažąjam, kuris nelabai supranta, kas čia vyksta :)

Jeigu nuotraukos ir mano aprašymas nelabai aiškūs, tai youtube rasite ne vieną video, kaip pasigaminti. Į paiešką įveskite "lungs simulation for kids" ???

floryte floryte 07. Apr 2020, 11:54

Išradingai čia jūs!