Matthew Syed "Juodosios dėžės metodas"

Matthew Syed "Juodosios dėžės metodas"

08. Aug 2021, 20:58 floryte floryte

   Šioje knygoje analizuojama požiūris į žmonių, organizacijų klaidas ir nesėkmes. Ko gero nerasime neklystančių. Tačiau vieni iš savo klaidų pasimoko ir tą patirtį panaudoja savo darbams - naujiems ar jau pradėtiems, tuo tarpu kiti stengiasi jas paneigti, apsimesti, kad jų nebuvo, ar apkaltinti kitus. Taigi, žmonių reakcija į klaidas gali būti labai skirtinga. Ką reiškia 'juodosios dėžės metodas"?..Visi žinome apie lėktuvuose esančias "juodąsias dėžes", kur įrašoma visa lėktuvo sistemos informacija, pilotų pokalbiai. Įvykus avarijai, lėtuvui sudužus, "juodųjų dėžių" informacija yra analizuojama, siekiant, kad padarytos klaidos ateityje nebepasikartotų. Būtent, aviacijoje į klaidas žiūrima labai atsakingai, jos analizuojamos ir sistema patobulinama. Aviacija - sritis, kurioje, palyginti, pavyzdžiui, su medicina, padaroma mažai skaudžių klaidų. To paties negalima pasakyti apie mediciną, kurioje gydytojų klaidos - itin dažnas reiškinys, kadangi gydytojai už klaidas yra labai smerkiami, todėl jie linkę jas bet kokia kaina slėpti. 

   Knygoje pasakojama daugybė pavyzdžių apie novatoriškiausių organizacijų pasaulyje, tokių kaip "Google", "Pixar", "Mercedes", "Formulės 1" ir kt., sėkmę. Būtent visi tie konkretūs pasakojimai knygą padaro šiuolaikišką, nenuobodžią, kai teorija iliustruojama konkrečiais pavyzdžiais. 

   Knygos autorius - Matthew Syedas - apdovanojimų pelnęs žurnalistas, intriguojančiais tyrimais , išskirtiniais interviu ir praktiškais patarimais įrodo, kad mes visi galime išsiugdyti juodosios dėžės mąstymą. 

Knyga, mano nuomone  - rimta, ją vertinga paskaityti tiek verslininkui, tiek abiturientui, tiek mamai, auginančiai vaikus namuose. 

   Už šią knygą esu labai dėkinga leidyklai "Alma littera" ir Mamyčių klubui. Nuoširdus ačiū!