Sveikos,
Jungiuosi ir aš prie tų mamyčių, kurios dar Kalėdinių skanumynų nekepa ir neruošia.. O tik šiek tiek apie juos pagalvoja .. :) Mintyse dėlioju šventės meniu, bet labiau rūpi kiti dalykai .. Nes šią savaitę labiau gyvename "Kalėdinio karnavalo darželyje/mokykloje" laukimu.. Rytoj mažojo Augustino šventė darželyje, o penktadienį "Kalėdininis karnavalas" pirmoko Gedimino.. Tad mintys labiau sukasi apie berniukų karnavalinius kostiumus nei apie maistą.
Šiandien namuose dariau repeticiją prieš Kalėdas, sumaniau silkės salotas svečiams pateikti kiek kitaip nei įprastai - ne viską sumaišyti viename inde, o susluoksniuoti stiklinėse kiekvienam atskirai:
6 stiklinėms paruošti reikės:
1 silkės su galva
4 virtų morkų
4 virtų burokėlių
6 kietai virtų kiaušinių
Saujos svogūnų laiškų
Majonezo (nebūtinai, aš jį planuoju patiekti atskirame inde, kam reikės tas įsidės... )
Ruošiame sluoksniuotas silkės salotas: silkę išdarinėjame - išpjauname filė, kurią supjaustome smulkiais kubeliais, morkas, kiaušinius, burokėlius sutarkuojame atskiruose induose. Imame stiklines, į kiekvieną jų dedame ir sluoksniuojame tarkuotus burokėlius, tarkuotus kiaušinius, morkas ant viršaus dedame silkę ir užbarstome smulkintais svogūnų laiškais.Kam reikės majonezo galės užsidėti papildomai ;)
Ant Kalėdinio stalo bus ir "Žiedinio kopūsto ir krabų lazdelių salotos"
1 žiedinis kopūstas (500 – 700 g. svorio)
3 vidutinio dydžio morkos
1 indelis konservuotų kukurūzų (265 g.)
1 indelis konservuotų žirnelių (265 g.)
300 g. krabų lazdelių
100 g. tarkuoto sūrio
1 indelis majonezo (420 ml.)
Žiupsnelis druskos
Žalumynų (smulkintų krapų, svogūnų laiškų, petražolių)
Pirmiausia žiedinį kopūstą išverdame ir atvėsiname. Supjaustome maždaug 2-3 cm. dydžio gabaliukais. Susmulkiname virtas morkas, kubeliais supjaustome krabų lazdeles. Viską dedame į dubenį. Beriame nusausintus konservuotus kukurūzus bei žirnelius, tarkuotą sūrį, jei reikia pabarstome druska, dedame majonezo ir viską gerai išmaišome. Patiekiant pabarstome žalumynais, skanaus!
Dar pastebėjau, kad svečiai mielai vaišinasi ne tik saldžiais tortais, tad Kalėdoms tikrai gaminsiu rūkytos vištienos ir persikų tortą.
Vienam 16 cm. skersmens sumuštinių tortui paruošti reikės:
12 riekelių batono
300 g. rūkytos nukaulintos vištienos ( 600 g. rūkytų blauzdelių su kaulu)
1 didelis (825 g.) indelis konservuotų persikų
2 valgomieji šaukštai 30 proc. riebumo grietinės
4 valgomieji šaukštai majonezo
Pusę valgomojo šaukšto kario
50 ml. gazuoto mineralinio vandens su citrina
Aptepti:
1 indelis (175 g) tepamojo lydyto sūrelio (naudojau su žolelėmis)
Pirmiausia ruošiame įdarą: Susmulkiname nukaulintas rūkytos vištienos blauzdeles. Smulkiai supjaustome konservuotus persikus (Keletą palikau papuošimui). Beriame į dubenį. Dedame grietinę bei majonezą, pabarstome kariu, ir viską gerai išmaišome. Tepame sumuštinių tortą: Pasirinktos formos šonus patepame aliejumi. Ant dugno dedame keturias batono riekeles, sulaistome jas trupučiu gazuoto mineralinio vandens su citrina. Ant viršaus dedame pusę paruošto įdaro jį tolygiai gražiai paskirstome, tada dedame keturias riekeles batono, jas taip pat suliejame gazuotu mineraliniu vandeniu su citrina, sudedame likusį įdarą ir vėl uždedame keturias batono riekeles aplaistytas gazuotu mineraliniu vandeniu su citrina. Uždengiame maistine plėvele ir dedame į šadytuvą, jame paliekame per naktį. Po 10-12 valandų: Išėmus rūkytos vištienos ir persikų tortą iš šaldytuvo aptepame lydytu sūreliu. Puošiame savo nuožiūra, aš ant viršaus dėjau pjaustytus konservuotus persikus, pabarsčiau fermentiniu tarkuotu sūriu. Skanaus!
Saldus tortas mintyse dar nesubrendo, mąstome su Gediminu, bet neapsisprendžiame ... Norisi gaivaus, nesunkaus ir balto.. Jei pavyks tokį pagaminti būtinai pasirodysime .. :)
Linkiu skanių ir gražių artėjančių didžiausių žiemos švenčių ...
👍😀 oi kaip gardžiai viakas atrodo
Baltas lengvas, gaivus tortas yra rafaelo 😉 su konservuotais persikais - dažnai jį gaminu 😉
O aš visai norėčiau išmėginti kada nesaldų tortą padaryti - nesu dariusi, manau vertėtų pasinaudoti receptu