Kuriame mažylio biblioteką!

Kuriame mažylio biblioteką!

20. Jan 2018, 18:37 saisai saisai

     Sveikos, Klubo skaitytojos,

     „Meškiukas bibliotekoje“ vėl grįžta! Ir šįkart aš turiu ypatingą misiją. Noriu papasakoti, kaip sudėlioti pačią pirmąją mažylio biblioteką. Tad jei laukiate vaikelio ar auginate mažutį pipiriuką, maloniai kviečiu sekti šį tinklaraštį. Visą likusią žiemą porą kartų per savaitę rašysiu, ką dar pasidėti į lentyną. Nenustebkite: vaiko knyginė odisėja prasideda nuo pat gimimo, tik jo „skaitymo“ patirtys dažnai visai nepanašios į mums įprastą skaitymą. Todėl ir knygų reikia ypatingų. Jūs pasiruošę? Tada neriam!

     Išties, kūdikiui galima skaityti įvairiausius tekstus. Tegu jis nedaug supras, bet visada džiaugsis girdėdamas artimųjų balsus. Tokie skaitymai lavina fonetinę klausą, skatina susidomėjimą kalba ir knyga, plečia žodyną (net ir paprasčiausios paveikslėlių knygos yra gerokai žodingesnės, nei mūsų kasdieniai, buitiniai pašnekesiai!), stiprina suaugusiojo ir vaiko ryšį. Bet ką čia aš: apie ankstyvojo skaitymo naudą mes girdime nuolatos ir nė neabejojame, kad apsiskaitęs vaikas bus protingesnis, laimingesnis, sėkmingesnis.

VŠĮ „Laikas skaityti“ atmintinė
VŠĮ „Laikas skaityti“ atmintinė

      Ir vis tiek kyla klausimų, ką ir kaip skaityti mažyliui. Susigaudyti šiuo nepaprastu laiku padeda Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros tarybos (IBBY) Lietuvos skyrius, rengdamas įvairias rekomendacijas. 2009 metais buvo net išverstas ir išleistas „Fundalectura“ vadovas tėvams, turintiems vaikų iki 6 metų, kurio el. versiją galima rasti internete. Šioje knygelėje aptartas skaitymas skirtingais amžiaus tarpsniais, pateikti tinkamų knygų lietuvių kalba pavyzdžiai. Tiesa, šie knygų sąrašai neilgi ir jau kiek senstelėję. 2016 metais knygelė buvo perleista, bet matyti naujojo leidimo neteko. Galiu tik tikėtis, kad sąrašai buvo patikslinti ir atnaujinti.

  • Skaitykime savo vaikams: vadovas tėvams, turintiems vaikų iki 6 metų. Vert. Irena Plaušinaitytė. Literatūros sąrašus parengė Vita Mozūraitė, Reda Tamulienė, Kęstutis Urba. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, 2009. 40 psl.
  • Skaitykime savo vaikams: vadovas tėvams, turintiems vaikų iki 6 metų. Vert. Irena Plaušinaitytė. Literatūros sąrašus parengė Eglė Baliutavičiūtė, Vita Mozūraitė, Reda Tamulienė, Kęstutis Urba. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, 2016. 40 psl.

      Aišku, išsamaus knygų sąrašo pateikti nė neįmanoma. Pasikartosiu: daugelis pirmųjų kūdikio „knygų“ apskritai nėra knygos. Kūdikio laukia ilgas skaitymo kelias, prasidedantis nuo pirmųjų mamos žodžių ir pirmojo pamatyto paveikslėlio. Pamėginau ir aš pasekti tą kelią, parinkti tinkamus skaitinius kiekvienai stotelei, sudaryti geriausių knygų sąrašą. Juo dalinsiuos visą žiemą. Įdomu? Tada nepamirškite aplankyti meškiukų bibliotekos tinklaraščio „ Mamyčių klube“!

      Iki!