Knygų lobiai: Paskutinis elfas

17. Feb 2016, 13:54 katerinav katerinav

Leidyklos „Nieko rimto“ knygos mane visada žavėjo savo formatu, prasmingumu ir nuoširdumu. Tai turbūt viena iš nedaugelio leidyklų, kurios siekia ne tik didžiausio pelno, tačiau ir propaguoja gėrį, meilę, šviesą. Jau vien ko verti Sigutės Ach piešiniai, nuo kurių grožio svaigsta galva. Na o šiandien pristatysiu knygą paaugliams „Paskutinis elfas“, kurioje, deja, nėra paveikslėlių, tačiau yra prasmingas tekstas ir pamokanti istorija.

20160217135151-45544.jpg

Knygoje pasakojama apie našlaitį Mažąjį Elfą, kuris jaučiasi labai vienišas šlapiame, panašiame į pelkę pasaulyje. Kuris savo šalčiu suspaudžia mažąją širdelę, o ypač prisiminus brangiausius žmones. Pas senelę visada buvo šilta ir jauku. Baisiausia tai, jog jis yra paskutinis atstovas savo giminės. Baugiame pasaulyje, atrodytų, esi niekam nereikalingas ir neįdomus, tačiau mažasis elfas sutinka geros širdies moterį, kuri juo pasirūpina. Fantastikos elementų nestokojančioje knygoje dalyvauja troliai, drakonas ir kiti personažai.

Man asmeniškai mažasis elfas primena kūdikėlį. Naujagimį, kuris gimęs pateko iš šilto rojaus į šaltą pasaulį. Man rodos, kartais ir mūsų vaikai jaučiasi panašiai kaip šis mažasis elfas. Pavyzdžiui, kai mama pratina mažylį miegoti savo lovytėje ir užsidariusi kitame kambaryje nereaguoja į vaiko verksmą. Man rodos, Feberio teorijos yra labai drastiškos. Nuliūdęs, kad mama negirdi vienintelės jo kalbos – verksmo, vaikas užsisklendžia savyje. Kaip ir mažasis elfas, jis svajoja visada būti mylimas, jausti artimiausių žmonių šilumą.

Štai kokia išmintis labiausiai įsiminė iš knygos puslapių: „Kiekvienas, kaip tik sugeba, gali stengtis būti laimingas“. O juk iš tikro, laimė neateina šiaip sau. Žmogus turi pasistengti. Pamatyti gamtos grožį, jausti mylimų žmonių artumą, džiaugtis smulkmenomis.

Įdomi ir ši mintis: „Mūsų likimas yra toks, kokio mes patys norime, o ne toks, kokį kažkas įrėžė akmenyje, tai mūsų gyvenimas, o ne kažkieno susapnuotas sapnas.“ Aš pati tikiu likimu, tačiau sutinku ir su šia mintimi, kad likimą galime kurti patys.

20160217135247-17369.jpg

Foto: https://pixabay.com/en/toddler-learning-book-child-423227/

Knygą parašė psichoterapeutė. Šioje knygoje autorė padeda vaikui suvokti save, pamilti, atrasti savo vietą.

Nepaisant rimtumo, knygoje ypač daug juokingų elementų, vaikai juoksis iš elfo kalbos, jo nusistatymų prieš mėsėdžius ir pan.

Patarčiau šią knygą skaityti vaikučiams, kai šie jau domisi gėrio ir blogio samprata, jiems patinka fantastikos elementai. Arba gali skaityti patys paaugliai, ieškantys savo vietos pasaulyje, norintys geriau suprasti save.