Knygų lobiai: Jis

Knygų lobiai: Jis

21. Apr 2017, 21:02 katerinav katerinav

Knygos pavadinimas: Jis
Autorius: Rūta Vanagaitė
Originalo kalba: lietuvių
Leidimo metai: 2016
Puslapių: 240

Aprašymas:

Superinė knyga, padedanti giliau pažvelgti į mūsų vyrus. Juk jie tokie keisti – visai kitokie negu mes, moterys. Rūta Vanagaitė tarsi teisinasi – ji gal nelabai gali rašyti tokias knygas ir patarinėti, juk ji vis dar vieniša, jos abi santuokos nutrūko. Tačiau pripažįsta – jei anksčiau žinotų apie vyrus tai, ką žino dabar – mano, kad jos gyvenimas su vyrais būtų sėkmingesnis. Bent jau aš skaičiau ir stebėjausi, kiek daug naujų dalykų sužinojau, tame tarpe ir apie savo vyrą, jų elgesį, kuris iki tol atrodė nesuprantamas ir keistas. Pabandysiu apžvelgti įdomiausius faktus.

Kodėl mūsų vyrai kartais atrodo tokie abejingi? Negelbėja mūsų, nekovoja, nerizikuoja? Ogi dar nuo Adomo laikų, kai žaltys gundė Ievą, o Adomas stovėjo it stabo ištiktas.

Ypač svarbus tėvo pavyzdys sūnui. Jeigu vaikas tokio neturi, tai nesąmoningai pradeda ieškoti autoriteto kitų vyrų tarpe.

Pateikiami puikūs žodžiai iš Kahil Gibran knygos „Pranašo sodai“:

Jūs galite dovanoti jiems savo meilę, bet ne mintis,

Nes jie turi savąsias.

Jūs galite suteikti prieglobą jų kūnams, bet ne jųjų sieloms,

Nes jų sielos gyvena rytojaus rūmuose, kurių jums nė svajonėse

nepavyks aplankyti.

Jūsų valia siekit būti į juos panašiems, bet jų panašiais į save neverskit,

Nes gyvenimas negrįžta atgal ir negaišta vakarykštėj dienoj.

Jūs esate lankai, iš kurių lyg gyvos strėlės paleisti jūsų vaikai.“

Apie dukras ir sūnus: „Pagimdysi dukrą – visą gyvenimą turėsi draugę, pagimdysi sūnų – liksi viena. Visos mamos žino: sūnus ves ir tiek jį tematysi.“

Pasirodo, jog vyrai privalo pabūti vienumoje, taip kaip anksčiau sėdėdavo ant uolos krašto ir medituodavo. Tik dabar tas sėdėjimas – priešais tv ir pultelio spaudinėjimas. Reik palikti juos ramybėje, jeigu jie tyli, nelįsti.

O ar žinote, kas svarbiau vyrui – būti mylimam ar gerbiamam? Buvau įsitikinusi, kad mylimam, o autorė teigia, jog gerbiamam. Pasiteiravau savo vyro – pasirodo, tikrai, pagarba svarbesnė.

Jeigu einate gatve ir matote, kad vyras žiūri išsižiojęs į kitą moterį, nesistebėkite, verčiau pažiūrėkite kartu. Tai įgimta ir nežiūrėjimas kainuotų labai daug pastangų.

Vyras niekada nepaliks moters, kuri jam yra trys M: Meilužė, Motina ir Mūza.“

Vyrui labai svarbu yra eiti, nebūti namuose visą laiką:

Vyras turi eiti. Jis turi turėti misiją. Jam reikalinga didesnė orbita nei suktis apie moterį. Kiekvieną rytą vyras turi palikti bazinę stovyklą ir kopti į savo viršukalnę.“ Tikra tiesa, kai jis ilgėliau pabūna namuose, tampa piktas ir irzlus.

Skaitant knygą jaučiasi autorės sielvartas dėl savo vienišumo. Tarsi gailėjimasis, kad nepavyko išsaugoti santykių. Savigrauža dėl draugysčių su vedusiais vyrais. Visgi, minčių dėstymas, kalba – tikrai aukščiausio lygio.

Bendras įvertinimas 10 balų sistemoje – 10. 

katerinav katerinav 28. Apr 2017, 20:54 kodelcia

malonu girdėti 😀

kodelcia kodelcia 23. Apr 2017, 10:48

Ačiū, įdomi apžvalga 👍