Knygos "Trisdešimt milijonų žodžių" apžvalga

Knygos "Trisdešimt milijonų žodžių" apžvalga

11. Apr 2019, 12:06 Profesionali Mama Profesionali Mama

Puiki knyga, ypatingai pravers tėveliams, kurie augina vaikus iki 3-4 metų, kviečiu skaityti apžvalgą:

  • Pavadinimas - Trisdešimt milijonų žodžių. Kaip kalbėjimas lavina vaiko smegenis
  • Autorius - Dr. Dana Suskind
  • Leidėjas - Vaga
  • Leidimo metai - 2018
  • Puslapių skaičius - 318
  • Auklėjimo stilius - pozityvi tėvystė
  • Kam skirta - tėvams, auginantiems vaikus nuo gimimo iki 3-4 metų
  • Ar skaityčiau dar kartą - be abejonės, taip taip taip!

Tai mokslininkės, medicinos mokslų daktarės, vaikų kochlearinių implantų (tai įrenginiai padedantys kurtiesiems girdėti) chirurgės knyga apie ankstyvosios vaiko kalbinės aplinkos ryšį su vaiko smegenų vystymusi. Ji yra mokslu paremtos socialinės programos "Trisdešimt milijonų žodžių" (TŽM) sumanytoja ir aistringa jos propaguotoja. Beje, ši programa veikia ir Lietuvoje, jos ambasadorė yra Geštalto psichoterapijos praktikė, informacijos ir komunikacijos mokslų magistrė Žydrė Dargužytė - Černiauskė.

D. Suskind nuėjo ilgą kelią nuo darbo operacinėje, bendravimo su kurčiais pacientais ir jų šeimomis iki TŽM. Nesėkmės, noras pasiekti aukščiausių rezultatų ir padėti kurtiems vaikams išnaudoti visą jų smegenų potencialą, paskatino ją susidomėti vaikų kalbos raida ir netgi parašyti knygą.

Ar patikėtumėte, jog jūsų - tėvų (globėjų) bendravimas su vaiku per pirmuosius 3-4 metus yra didžiausias išteklius ir netgi gali nulemti jūsų vaiko ateitį? Kad tik nuo jūsų priklauso, kaip jam seksis mokykloje? O štai autorė, remdamasi moksliniais tyrimais, sugriauna įsigalėjusias visuomenės nuostatas, jog vaikai gimsta protingi (o ne tokiais tampa), kad prasta socialinė padėtis yra nuosprendis, kad viską lemia genetika, rasė ar lytis ir nieko čia nepakeisi.

"Tikiu, kad kiekvienas kūdikis ar vaikas iš bet kokios šeimos, bet kokios socioekonominės padėties nusipelno galimybės realizuoti savo didžiausią potencialą. O mes turime padėti tam įvykti."

Knygos pagrindas - mokslininkų B. Hart ir T. Risley vienas svarbiausias ankstyvosios vaikystės tyrimas, išgarsėjęs pasaulyje. Jis truko beveik 3 metus, dar 3 metus buvo apdorojami duomenys ir jo rezultatai buvo neįtikėtinas žingsnis į priekį, tyrinėjant vaiko kalbos ir smegenų raidą.

Tyrimo išvados - 30 milijonų žodžių skirtumas kiekybine prasme. Kai kurie vaikai išgirsta net 30 milijonų žodžių mažiau per pirmuosius 3 metus, kai formuojasi jų smegenys. Skurdi kalbinė aplinka palieka ryškų pėdsaką, nes praleidus šį laikotarpį, galimybės gali būti prarastos visiems laikams. Taip pat svarbu ne tik kalbėjimo kiekybė, bet ir kokybė, bei kalbėjimo būdas. Vaiko ir tėvų kasdienis bendravimas, pritarimai, padrąsinimai, pagyrimai, šnekučiavimasis švelniai pavadinti "socialiniu šokiu", kuris turi be galo teigiamą įtaką vaiko raidai, bei lemia jo pasiekimus ateityje.

"Kaip mažas vaikas, kuris per pirmuosius trejus metus negavo tinkamo maisto gali išgyventi, bet niekada nepasieks savo potencialaus ūgio, taip ir mažylis, kurio smegenys patyrė kalbinį badą, išgyvens, tačiau jam bus labai sunku mokytis ir jis niekada nerealizuos savo protinių gebėjimų potencialo."

Knygoje taip pat pateikta informacija, kokią įtaką vaiko kalbinė aplinka turi šioms sritims:

  • Kalbos apdorojimo greičiui;
  • Matematikos mokymuisi;
  • Skaitymui;
  • Savireguliacijai;
  • Dvikalbystei;
  • Empatijai ir gerumui.

5 skyriuje išsamiai aprašytas TŽM metodas, kuris yra pagrįstas mokslu, jam nereikia jokios įrangos ir priemonių, bei svarbiausia - jis nieko nekainuoja. Ko reikia - tai tik tinkamos informacijos, ką, kaip ir kada kalbėti, žinoti dėl ko tai darome ir, be abejo, visa tai daryti jautriai ir su meile. Mokslininkė svajoja, kad TŽM iniciatyva plistų iš lūpų į lūpas, apie ją būtų kalbama gimdymo namuose, gydytojų kabinetuose, ugdymo įstaigose, tėvų susibūrimuose. Nes TŽM gali pakeisti daugybės vaikų ateitį, kurie suaugę bus stabilesni, protingesni bei empatiškesni valstybių piliečiai ir nuostabesnio rytdienos pasaulio gyventojai.