Knyga "Berniukas klasės gale"

Knyga "Berniukas klasės gale"

29. Jul 2020, 16:10 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Apie sudėtingus dalykus - lengvai ir lyg ir neskausmingai. Taip turbūt galėčiau apibūdinti šią knygą. Atvirai, apie autorę anksčiau girdėti neteko, ir, tiesą sakant, vaikų/paauglių literatūros pastaruoju metu neskaitau, bet visada  ją mėgau. Jei knyga skirta vaikams ar paaugliams, tai dar nereiškia, kad ji neaktuali ar neįdomi suaugusiems. Veikiau atvirkščiai - tokios knygos padeda suprasti, kas dedasi vaikų galvelėse. Ir parašyti tokią knygą, kurią vaikai/paaugliai priimtų "kaip savą" ar patikėtų, kad "autorius yra vienas jų ir supranta jų bėdas - tikras menas. Čia nesuvaisinsi ir neapsimesi. Tu turi mokėti kalbėti jiems suprantama kalba, ir kalbėti įtikinamai.

Šios knygos pasakotojas - 8-9 metų berniukas, o ne suaugusi moteris. Ir kai skaitai, tiki, kad klausaisi vaiko. Gal kažkur autorė ir išsiduoda, bet tik truputį. Labai patiko kai kurios "vaikiškos" mintys, puikiai išreiškiančios ir parodančios mūsų suaugusių pasaulio absurdą ir kvailą elgesį. Vaiko balsu autorė tarsi pasijuokia iš to.

O tema labai rimta ir už žodžio "pabėgėlis" slypi labai daug skausmo, politikos, žmonių abejingumo, neteisybės. Kaip vaikui paaiškinti, kas yra pabėgėliai, kodėl juos kažkas skriaudžia, išvaro iš namų, mėto bombas...

Bet knyga gal net ne visai apie tai. Čia sudėtingus dalykus bandoma paaiškinti labai paprastai, neapkraunant vaikų galvelių ir ne taip skausmingai, vaikiška kalba.

Vos dėlto, knyga labiau apie draugystę, apie kitokių žmonių priėmimą ir supratimą. Vaikams neegzistuoja nei kalbos, nei odos spalvos,  nei religiniai barjerai, jie nuoširdžiai nemato skirtumų. Jie tiesiog draugauja. Deja, suaugę savo "auklėjimu" atima tą nuostabią savybę "matyti širdimi" ir mes imame matyti kitaip. Iš to atsiranda neapykanta, baimė, patyčios. 

Manau, šią knygą pirmiausia turėtų skaityti suaugę. Sakoma, seno šuns naujų triukų neišmokysi, ir sunku perauklėti jau susiformavusias asmenybes, tačiau vertėtų bent pamėginti. Na o vaikus ši knyga mokys likti vaikais ir nevertinti pagal suaugusių sugalvotus stereotipus.

Jei šiandien mokysime vaikus  nestatyti sienų, neklijuoti etikečių ir neišsižadėti draugystės, rytoj turėsime adekvačius suaugusius ir gal nors truputį gražesnį pasaulį.

Premijomis apdovanota knyga „Berniukas klasės gale“ nagrinėja šiuolaikines socialines problemas, ne tik tokias kaip pabėgėliai ar karas, bet ir daug artimesnes ir paprastesnes - buitines...

Autorė Onjali Q. Rauf pasakoja apie nesvetingoje klasėje atsidūrusi pabėgėlį berniuką Ahmedą.

Rekomenduoju visiems turėti savo namų bibliotekoje. Labai dėkoju MK ir Alma Littera už nuostabią dovaną.

RenataŪselienė RenataŪselienė 10. Aug 2020, 22:05

Mūsų vaikinukas 9 metų šią knygą neseniai perskaitė. Jam paliko labai gerą įspūdį.