Keliaujame po Lietuvą. Saulės mūšio vieta

Keliaujame po Lietuvą. Saulės mūšio vieta

28. Jun 2020, 19:05 picama picama

Dažniausiai taip būna, kad tai, kas arti/ šalia, lieka nepastebėta. Arba mažiausiai vertinama. Taip nutiko ir man- beveik visą savo gyvenimą gyvenau prie svarbios vietovės, bet taip niekada jos neaprašiau! Štai, dabar pasitaisysiu ir pristatysiu tą (ne)lankytoją objektą. Tai yra Saulės mūšio vieta. Garsi tuo, kad 1236 m. čia vyko mūšis, kuriame kovėsi lietuvių ir kalavijuočių ordino kariai. Mūšio būta didelio, pagal to meto mastus, ir reikšmingo- būtent tame mūšyje buvo sutriuškintas ordinas ir sustabdyta tolesnė jo invazija į Žemaitiją.

Visą laiką, kiek tik pamenu, toje mūšio vietoje stovėjo didžiulis akmuo. Vėliau atsirado lenta ir pradėti rengti kasmetiniai mūšio dienos minėjimo renginiai (viename jų net dalyvavo prezidentas). Prieš keletą metų buvo pradėti darbai, šiai vietai pagražinti- išklotos trinkelės, iškastas tvenkinys puslankio formos, išvedžioti elektros laidai apšvietimui. Tačiau, labai greitai baigėsi finansavimas ir viskas buvo tiesiog palikta likimo valiai. O gaila, nes atrodė, kad vieta bus labai gražiai sutvarkyta ir net verta didesnio dėmesio.

Šiandien toje vietoje tebestovi didžiulis akmuo, auga ąžuoliukas, ant trinkelių želia žolės, tvenkinys irgi auga žolėmis, tebestovi kažkokie pradėti betoniniai pamatai ir tebekyšo elektrai išvedžioti laidai... 

Visgi, tikiuosi, kažkada ši vieta bus sutvarkyta.