Kaip prasmingai atšvęsti Kalėdas? (II dalis)

Kaip prasmingai atšvęsti Kalėdas? (II dalis)

23. Dec 2017, 20:25 Stebulė Stebulė

Viltingai tikiuosi dar spėti papasakoti, ką įdomaus ir tradiciško galima nuveikti per didžiąsias žiemos šventes. Jau papasakojau apie kūčių stalo tradicijas - tai malda, ypatingi apeiginiai valgiai, mažytės, bet įdomios tradicijos. Šįkart pristatysiu blukvilkio tradiciją, papasakosiu apie kūčių vakaro būrimus ir kalėdines dainas bei žaidimus. Daugiau čia.

Kaip nuspėti ateitį?

Turbūt daugelis esate girdėję, kad per kūčias prakalba gyvuliai ir galima nuspėti savo ateitį. Tikriausiai visi žinote būrimą iš po staltiese sudėtų šiaudų - kiekvienas šeimos narys traukia po šiaudą. Tas, kurio šiaudas ilgiausias, ilgiausiai, sočiausiai arba tiesiog geriausiai ir gyvens, o trumpiausio šiaudo savininkas gali būti, kad šiemet atsisveikins su gyvųjų pasauliu, o jei švelniau - galbūt tiesiog bus mažiau sėkmingi metai. Buvo manoma, kad trumpiausiai gyvens ar mažiau sėkmingas bus ir tas, kuris pirmas pakils nuo kūčių stalo, tad stengtasi ten pasilikti kuo ilgiau.

Kitas smagus būrimas, kurį tikrai galėsite išbandyti ir jūs, - ateities spėjimas iš vaško. Paimkite didelę vaškinę žvakę (bet puikiausiai tiks ir mažos šiuolaikinės žvakelės, dar vadinamos “tabletėmis”, tik reiks palaukti, kol visiškai sudegs ir išsilydys) ir dubenį su vandeniu. Kiekvienas šeimos narys lašina vašką į tą dubenį ir žiūrime, į ką panaši susidariusi vaškinė figūra. Spėti galima pačiam, o galima parinkti ir atsakingą žmogų (patį dvasingiausią toje šeimoje, patį vyriausią, išmintingiausią ar pan.) Galima pasitelkti ir simbolių žodyną. Ten rasite, ką senosiose kultūrose simbolizavo jūsų regimas pavidalas (pavyzdžiui, ką galėtų simbolizuoti vaškas, panašus į gulbę, rožę ar kt.).

Senosios kalėdinės dainos ir žaidimai

Patikėkite, nieko nėra jaukiau už gražų dainavimą prie stalo. O jei dar tos dainos yra prasmingos, pasakojančios apie didžiuosius kosmogoninius vyksmus. Štai kad ir be galo ilga ir ilgesingai daina “Leliumai, gaidžiai gieda” (Ją galite išgirsti čia) yra skirta ilgai maldai ar meditacijai prie kūčių stalo. Dainoje pasakojama, kaip mergelė išsiunčiama surasti neįmanomų dalykų ir bėga basa per sniegą ieškoti “vasaros sniego, žiemos šėko”. Bekeliaudama mergina sutinka savo mirusį tėvą - o kaipgi, kur daugiau ieškoti tokių stebuklų, kaip vasaros sniegas, jei ne anapusiniame pasaulyje. Sutikta tėvo vėlė padeda dukrai ir papasakoja, kaipgi įvykdyti anytos reikalavimą. Ši daina yra apie dvasinę kelionę ir dievų bei protėvių pagalbą. Tokių Kalėdinių dainų pasitelkę internetą galite rasti ir daugiau, labai gražių ir prasmingų. Pabandykite paieškoti dainų “Už girių girių”, “Atvažiuoj Kalėdos, do kalėdėlės”, “Atbėga elnias devyniaragis” ir kitų.

Belaukiant grįžtančios Saulės ne tik dainuojama, bet ir žaidžiama, bet štai jiems jau reikia gausesnės bendruomenės. Štai kad ir smagus žaidimas - ginčas. Susikibę poros viena paskui kitą žingsniuoja link priešais stovinčių vyrų porų ir dainuoja:

-Grįskime mergos ievaro tiltų, aleliumai rūtela, ievaro tiltų
-Iš ko jūs grįsit ievaro tiltų, aleliumai rūtela, ievaro tilt
-Iš beržo šakų amalėlio lapų, aleliumai rūtela, amalėlio lapų
-O ar praleisit ievaro žmones, aleliumai rūtela, ievaro žmones?
-Visus praleisim tik vienų pasliksim, aleliumai rūtela, tik vienų pasliksim.

Tuomet vyrai lenda per iš rankų padarytus vartus ir dainuoja: o mes ir eisim, nieko nebijosim, aleliumai rūtela, nieko nebijosim.

Paskutinė pora nepraleidžiama per vartus. Tuomet merginos dainuoja jau prikurdamos, kokius gerus vyrus jos pasiliko:
- Oi mes paslikom pačius geriausius, aleliumai rūtela, pačius geriausius.
Pačius geriausius linų minėjėlius, aleliumai rūtela, linų minėjėlius
O vyrukai ginčijasi:
- Oi jūs palikot pačius blogiausius, aleliumai rūtela, pačius blogiausius
Pačius blogiausius, šunų vaikytojus, aleliumai rūtela, šunų vaikytojus.

Tokį prasivardžiavimo ginčą galima tęsti iki begalybės ir smagiai pasijuokti.

Dar vienas tradicinis užsiėmimas prie kūčių stalo - mįslių mintijimas. Mįslių tikrai galite rasti, bet aš norėčiau pasidalinti mįslėmis užduotimis, kurios tikrai smagios:
- Palieskite kojomis lubas. (paimkite kėdę ir jos kojomis lubas palieskite).
- Padėkite dantis ant lentynos (šukų dantis ten padėkite).

Tokios mįslės ne tik įdomus užsiėmimas, bet ir daug smagumo ir juoko atneša į namus.

Blukvilkio apeiga

Na, o po visų apeigojimų ir maldų atsikratykite savo nesėkmių, negerų darbų ir minčių, ligų ir kitų blogumų vilkdami blukį. Paimkite didelį kelmą ar rąstgalį, pririškite jį virve ir garsiai šūkaudami, mušdami būgnus ar tiesiog puodus ir keptuves, vilkite jį kur nors nuošaliau ir sudeginkite. Vilkdami dainuokite:


Tabalai tai tai judink seni kaulus
Up up up up sudaušk rankų delnus
Tra drūčiai su spirgučiais, judink seni kaulus
Senio kaulai kai stibikai, ilgio kai botagai.

Taip šaukdami vilkite blukį per kaimą, rajoną ar net visą miestą, jį visaip muškite ir spardykite, nes jis įkūnija jūsų šių metų blogybes, o paskui šokdami ir dainuodami sudeginkite. Dar įdomiu bus, jei blukį vilkiste persirengę meškomis, vilkais, lapėmis, kiškiais, gervėmis. Bet juk, sakysite, ne užgavėnės. Na, žinoma, kad ne užgavėnės, bet mūsų protėviai persirengėliais eidavo ir per Kalėdas. Tad pirmyn.

Gražių visiems švenčių ir ramaus, darnaus, skalsaus Saulės grįžimo :)