Kaip nesijausti kaltam, atostogaujant be vaikų: psichologės patarimai

Kaip nesijausti kaltam, atostogaujant be vaikų: psichologės patarimai

06. Jun 2014, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Daugelio jūsų mintyse jau turbūt sukasi atostogų planas – kur, kaip, su kuo, ką veikti įdomaus, su vaikais ar visgi be jų ir pan.? Apie tai kalbėjomės šią savaitę su psichologe, tad surinkome įdomiausias mintis...

Pasak psichologės Vikos Aniulienės, pagrindinis klausimas, į kurį būtina atsakyt prieš planuojant atostogas - ar sugebėsite atsipalaiduoti, jei vaikai bus ne kartu? Jei atsakymas neigiamas, gal reikėtų apsvarstyti atostogas drauge?

Atminkite, kad vaikui visada geriau pailsėję tėvai. Jei tik yra galimybė ilsėtis ir su vaikais ir be jų, ir jei tik jaučiatės gerai ilsėdamiesi be vaikų – tai tik už tokias atostogas! Naudinga dalį atostogų pabūti tik su vyru dviese, ir kitą dalį – su visa šeima.

O ar gerai sutuoktiniams atostogauti atskirai? Žmonai, tarkim, savaitei išvažiuoti atostogų prie jūros su draugėmis, o vyrui išlėkti savaitgaliui su savais draugais?

Yra dvi sąlygos – jei elgesys nekelia kitam žmogui fizinio ar psichologinio skausmo ir jei tai yra priimtina abiems pusėms, reikia tik sveikinti, jog pora atranda būdą ir kompromisą, kaip geriausiai pailsėti. O tie, kas daug kalba ir pirštu grūmoja, jog nedera atskirai atostogauti sutuoktiniams, galbūt pavydi... ?

O kaip išvykus atostogauti be vaikų, nesijausti kaltai? Neįmanoma negalvoti, kaip vaikučiui sekasi. Kaip tą kaltės jausmą nusipurtyti, neva "va kokia aš bloga, palikau vaiką ir dabar mėgaujuosi visais malonumais be jo"?

Man teko atostogauti vienoje grupėje su pora, kuri paliko vaikus namie. Pirmos atostogos be vaikų, mama pirmą vakarą atrodė liūdna, na, o nuo antros dienos - ašarų pakalnė.

Tada pagalvojau, kad greičiausiai neįvertinta ir neapgalvota, kaip ta mama jausis be vaikų. Sugadintos atostogos ir mamai, ir tėčiui... Būdami be vaikų, mes jų neskriaudžiame ir nepaliekame, mes suteikiame progą suartėti su seneliais ir patirt kitokių įspūdžių.

Atostogos ir su vaikais ir be vaikų turi savų pliusų ir savų minusų!

Tikrai negalvoju, kad ta mama, kuri palieka vaiką pas močiutę, o pati išvažiuoja su vyru pailsėt ir atsipūsti, myli vaiką labiau nei mama, kuri negali išsiskirt su vaiku.

Tik mes patys galim nuspręsti, kaip labiau pailsėsim ir geriau jausimės: su vaikais ar be. Atostogos yra skirtos pailsėti, o ne įrodinėti savo motinystės įgūdžius. Kiekvienas žmogus turi savo ilsėjimosi būdų: vienas geriausiai pailsi aktyviai sportuodamas, kitas gulėdamas prie baseino 7 dienas. Ir abu būdai yra visiškai teisingi, jei tik pasiektas tikslas.