Kaip anksti namuose pražydinti tulpes, narcizus, hiacintus, krokus

Kaip anksti namuose pražydinti tulpes, narcizus, hiacintus, krokus

29. Mar 2020, 20:19 floryte floryte

   Pasidalinsiu savo patirtimi, kaip gausiai anksti pavasarį džiaugtis pražydusiais narcizais, hiacintais, tulpėmis, krokais.

   Tikriausiai žinote, kad tulpių, hiacintų, narcizų, krokų svogūnėliai sodinami į žemę rudenį. Peržiemoję, pavasarį pražįsta. Paprastai lauke auginamos šios gėlės pražįsta balandžio, gegužės menesį. O ką daryti, kad būtų galima šiomis gėlėmis savo namuose džiaugtis anksčiau? 

   Pirmiausia, pasinaudojau rudens išpardavimais sėklų internetinėje parduotuvėje ir už labai protingą kainą įsigijau dauuuuuuuug svogūnėlių.

    Kadangi svogūnėlius, prieš sodinant į žemę, reikia pašaldyti, tai taip ir dariau. Pradžioje juos išnešiau į ūkinį pastatą, tačiau paspaudus stipresniam šalčiui, išsigandau, kad sušals (pasirodo, reikėjo be šalčio bijoti ir pelių, kurios rudenį sulekia į ūkinius pastatus), tad parsinešiau namo, ir - į šaldytuvą (daržovių skyrių). Ten juos pralaikiau iki vasario mėn. Kai ištraukiau, susodinau į įvairiausius vazonus, kokius tik namie beturėjau. Dirvožemį naudojau derlingą. Susodinusi svogūnėlius, išnešiau į šiltnamį. Ten juos vis palaistydavau, o jei didesnis šaltis lauke pagąsdindavo, apdengdavau agroplėvele ar tiesiog bet kokia medžiaga, kokią turėjau po ranka. Na ir mano darbo rezultatas pasirodė jau kovo pradžioje. Pražydo!

   Jei tik norėdavau, kad kuris vazonėlis žiedais pasipuoštų anksčiau, parsinešdavau į kambarį. Džiaugiausi aš pati, ir kitus džiuginau, žiedus dovanodama kitiems. Jau greit balandis, bet jau visą mėnesį žydi pas mane tulpės, narcizai, hiacintai. Tiesa, parsinešus į kambarį, jei tik labai šilta, peržydi gana greitai - per keletą dienų. Tačiau gi prisisodinau daug, tad vieniems nužydėjus, parsinešu iš šiltamio kitus. 

   Beje, peržydėjusių neišmetu, nešu atgal į šiltnamį, laistau, tręšiu, kad augintųsi svogūnėlius, o rudenį vėl viską pradėsiu iš pradžių. 

   Beje, kas nežinote hiacinto vieno nemalonaus trūkumo, išduosiu jį. Hiacintų labai stiprus kvapas, todėl jų negalima laikyti kambaryje, kur leidžiate daug laiko (o ypač - miegamajame, nes skaudės galvą).

   Svogūninių gėlių kompozicijomis puošiu namus tiek viduje, tiek lauke, jei tik ne minusinė temperatūra.

   Štai ką apie narcizus yra pasakęs pranašas Mahometas: "Kas turi du kepalus duonos, tegu vieną parduoda, kad galėtų nusipirkti narcizą, nes duona - maistas kūnui, o narcizas - maistas sielai".

Tegu jūsų namuose būna maisto ne tik kūnui, bet ir sielai!

RenataŪselienė RenataŪselienė 19. Aug 2020, 10:14

O aš taip vargau su jais, na dabar jau žinosiu paslaptį gero derliaus ?

Gintarep Gintarep 30. Mar 2020, 21:05

Fantastika ♥️

jaldija jaldija 30. Mar 2020, 20:33

Kaip gražu ?

ODISEJAaa ODISEJAaa 29. Mar 2020, 21:16

Tikrai gražūs žiedai?