Ką veikti per Vėlines ir Visų Šventųjų dieną? Rekomenduoja mūsų šeima

Ką veikti per Vėlines ir Visų Šventųjų dieną? Rekomenduoja mūsų šeima

30. Oct 2020, 19:26 picama picama

Labai noriu pasidalinti savo šeimos išbandytais būdais, ką veikti, kaip prasmingai paminėti šias dienas, kad tiktų ir tėvams, ir vaikams. O dar ir pakalbėti bei prisiminti būtų ką. O gal kažkas ir liks vaikų galvelėse... O gal turėsite naują tradiciją! Bet kuriuo atveju,  bus proga pakalbėti apie mirtį su vaikais lengvai ir paprastai.

1. Sutvarkyti apleistą kapą kapinėse. Net kelis metus prieš pat šias šventes su sūnumi vykdavome į kapines ir išsirinkdavome kokį apleistą kapą. Kur jokių gėlių ir žvakių nėra, kur žolė būdavo iki kelių. Tiesiog išravėdavome tą žemės plotelį, turimomis priemonėmis sumeistraudavome kryželį ir pasvarstydavome, kodėl jis neprižiūrimas.

2. Aplankyti savo šeimos, giminės kapus. Prisiminti tuos žmones, kažką apie juos papasakoti ir vaikams. O jiems tikrai būna įdomu!

3. Nuvykti į kokią masinę kapavietę: žydų sušaudymo vietas, karių kapus, partizanų buveines... Labai patogu aplankyti tą vietą, kuri arčiausiai gyvenamosios vietos, kai nėra galimybės nuvykti aplankyti savo giminių kapų, kurie toli. Pernai mes aplankėme Panerių memorialą- puikiai pasivaikščiojome ir pakalbėjome apie tokius žiaurius istorinius įvykius.

4. Visiems kartu pasigaminti vakarienę. Užsidegti žvakutę ir prisiminti mirusius  artimuosius. Šitą paminėjimą dar tik išbandysime šiemet.

5. Pavartyti senus fotoalbumus! Kaip smagu prisiminti ir pamatyti save, savo giminaičius, draugus visai kitokius- dar mažus, vestuvėse, krikštynose. Žinoma, ten rasime ir jau anapilin išėjusių artimųjų- galimybė pakalbėti apie mirtį, pagalvoti, apie pomirtinį gyvenimą.

6. Turbūt smagiausias būdas- visiems kartu pažiūrėti animacinį filmą! Labai rekomenduoju filmą Coco! Jis toks gražus ir paprastas. Apie berniuką, kuris patenka į pomirtinį pasaulį ir pamato, kad mirusieji būna gyvi ir laimingi savo mirusiųjų pasaulyje tol, kol juos prisimena bent vienas iš jo gyvųjų artimųjų.

Štai tokie keli paprasti mūsų šeimos išbandyti būdai paminėti šias dienas ir pakalbėti su vaikais apie sudėtingus dalykus paprastai.