Ką slepia senamiesčio kiemeliai?

Ką slepia senamiesčio kiemeliai?

10. Oct 2021, 22:32 irmantaite irmantaite

Šią savaitę gavau nuostabią dovaną - ekskursiją su gidu po Vilniaus senamiesčio kiemelius.

Vilniaus senamiestis be galo gražus. Keliauji  siauromis gatvelėmis, grožiesi, o kiemeliai dažniausiai būna nepasiekiami, nes uždari ar nepastebimi. Tačiau su gidu, pasirodo, į kai kuriuos kiemelius galima patekti. 

 Kiemeliai – savotiškas miesto istorijos archyvas. Jie pilni įdomybių, pasislėpę nuo miesto šurmulio ir pasirengę nustebinti. Pirmiausia tai stebina tyla juose, vėliau šmėsteli nuostaba, ar čia tikrai yra Vilnius?

Vedami gido užklydome į  Bernardinų g. kiemelį. XIX a. šis pastatas priklausė VU profesoriui Tomui Žickiui. Tai buvo dviejų aukštų namas. Šio namo pirmame aukšte iš kairės pusės 1822 m. gyveno Adomas Mickevičius ir užbaigė kurti poemą „Gražina“. 

Tie išlikę balkonėliai anais laikais plėšimų ar kitų pavojų metu būdavo padegami.Tam, kad priešas negalėtų užlipti, o gyventojai spėtų pasislėpti ar pabėgti.


Dar vienas nedidelis, bet labai jaukus kiemelis aplankytas Pilies g. Čia galima atrasti Šv. Marijos skulptūrą. XVI a. statytas, ne kartą rekonstruotas ir perstatytas namas įgijo originalią struktūrą su dviem vidiniais pereinamais kiemais.

Šalia ištaigingų kiemelių yra tokių skurdžių, apleistų ir akims gan neįprastų. Įdomu ir tokius pamatyti.

Alumnatas – vienas gražiausių Renesanso architektūros paminklų Vilniuje. Net ir italai sako, jog tai pati itališkiausia Vilniuje vieta.Tai – popiežiška misijinė kunigų seminarija, įsteigta 1582 m. popiežiaus Grigalijaus XIII. Veikla buvo nukreipta į stačiatikių ir protestantiškus kraštus.


Praėjus kiemelį patenki į dar vieną kiemelį, kurį  puošia skulptūra. Alumnato drambliukai, ant savo akmeninės nugaros laikantys šachmatų lentą.

O priešais atsiveria vaizdas į Prezidentūros vidinį kiemą.

O iš kiemelio norint išeiti vėl į gatvę nebūtina grįžti atgal. Kiemelis po kiemelio ir tu vėl  gatvėje. Tačiau be gido parodytų kelelių niekaip nepavyktų. Antrą kart, galbūt jau  pavyktų ir patiems.

Ramiame Stiklių gatvės gale apsilankėme nedideliame kiemelyje, kuriame yra ''Metraštininkas" skulptūra. Ji žymi pirmąją Vilniuje XV a. įkurtą spaustuvę, kurioje buvo atspausdinta pirmoji knyga Lietuvoje. Skulptūra čia buvo pastatyta laikinai, bet jau 40 metų saugo kiemelį.

Kelių valandų klajonės po kiemelius paliko neišdildomą įspūdį ir didelę nuostabą. O kas dar slypi už tų kiemelių į kuriuos tą dieną nepatekome? Senamiestis pilnas paslapčių, o tą paslapties šydą praskleidžia miesto žinovas - gidas. Turėdami galimybę apsilankykite ir jūs tokioje ekskursijoje.