Ką gaminame iš lietuviškosios citrinos?

Ką gaminame iš lietuviškosios citrinos?

26. Oct 2020, 23:21 kodelcia kodelcia

Sveikos!

Tikriausiai ne viena esate girdėjusi apie lietuviškąją citriną  - svarainį. Kaip žinia, citrina jis vadinamas, nes yra itin rūgštus, geltonas ir skleidžia malonų aromatą.  

Spalio mėnesį, iki šalnų, svarainiai būna jau prinokę, tad imame jų derlių. Mūsų šeimai labiausiai patinka svarainių sirupas ir natūralūs saldainiukai.

O pasigaminti sirupą labai paprasta.  Išimame iš svarainių sėklytes, supjaustome plonais griežinėliais, užpilame pakankanai cukraus ir paliekame maždaug parai, kad cukrus tirptų ir "ištrauktų" sultis iš svarainių. Kitądien sultis tiesiog nupilame, nusunkiame, supilame į stiklainius ir uždarome. Dedame į šaldytuvą ir taip laikyti galima, kad ir per žiemą. Geriame taisydamiesi arbatą su medumi arba per karščius kaip gaivųjį gėrimą.

Kitas būdas- sultis galima pakaitinti, bet šiuo būdu pati nesinaudoju, tikėdama, jog daug daugiau naudingų medžiagų lieka sirupo nekaitinant :)

O likusius nusunktus vaisius panaudojame saldainiukų gamybai: paklojus juos ant kepimo popieriaus, orkaitėje ar kur prie krosnies pamažu išdžiovinti. Delikatesas žiemos metui garantuotas!

O jūs ar turite kokį mėgstamą receptą su svarainiais? 

kodelcia kodelcia 27. Oct 2020, 23:03

Pritariu dėl sėklyčių. O žolelių arbatas gardinti svarainių sirupu tikrai verta!

jaldija jaldija 27. Oct 2020, 19:27

Ir mes gaminame sirupą
Ir jį kaip pagardą pilamės į žolelių arbatas.
Tik pjaustymas ir sėklyčių ėmimas jau taip man nemalonus darbas ?

Odeta_lav Odeta_lav 27. Oct 2020, 07:03

Mes lygiai taip pat darome sirupą, tikras skanumelis į arbatą😀!