Eksperimentas - auginame kristalą

Eksperimentas - auginame kristalą

12. Dec 2019, 09:24 Kristina B. Kristina B.

Mūsų padykęs nykštukas ne tik pokštus krečia, bet dar ir visokių įdomybių prisigalvoja. Taigi kartą atnešė mums mėlynojo akmenėlio, t.y. vario sulfato. Tik vat tą akmenėlį dar užauginti reikia.

Tokie miltukai (reikia apie 200g) kainuoja kiek virš 2 eurų ir jų yra prie sodininkų prekių Senukuose, žalioj stotelėj ir panašiose parduotuvėse.

Pirmiausia reikia pasigaminti sotųjį tirpalą. Kas nesimokė chemijos, tai priminsiu, kad sotusis tirpalas yra toks, kuriame tirpinama medžiaga jau tiesiog nebetirpsta. Vario sulfato tirpimą gerina šiluma, tad geriau miltelius užpilti šiltu vandeniu (jei bus kiek per daug, nieko tokio, iškris į nuosėdas). Į gautą tirpalą įmerkiame siūlą (prie galiuko pririškite kokį metaliuką, vinuką, kad siūlas svirtų žemyn ir neplaukiotų paviršiuje). Siūlą į tirpalą reikai įmerkti taip, kad šis nesiliestų nei prie indo dugno, nei priejo sienelių. Palikite ramybėje. Kitą rytą galima matyti jau štai tokį vaizdelį.

Palikome dar parai. "Pastorėjo tabalai, pralinksmėjo vabalai" (čia iš "Voro vestuvių"):

Šioje vietoje galima ir baigti eksperimentą, bet jei Jus pagautų azartas, sekantis etapas būtų suskaldyti kristalus.

Išsirinkite didžiausią ir gražiausią, pariškite už valo (siūlas yra plaušuotas, todėl netinka, valas lygus ir kristalai negali kabintis į jo paviršių) ir pakartokite įmerkimo į tirpalą procedūrą (tirpalą galima papildyti vario sulfatu, jei dalis nugaravo). Po paros matome augantį kristalą. Šis panašesnis į tikrą.

Nutarėme paauginti dar. Deja, matyt sukrutėjęs tirpalas suklaidino molekules ir jos suaugo nebe taip gražiai.

Gautą kristalą reiktų nulakuoti bespalviu nagų laku. Taip jis ne taip greitai praras drėgmę, bus saugesnis laikyti rankoje (vario sulfatas priskiriamas toksiškom medžiagom), nebaltuos. Na, o man dar rūpėjo jį kažkaip ir apsaugoti nuo tų visų lipnių mažų pirščiukų, tad paverčiau jį eglutės žaisliuku.

jaldija jaldija 13. Dec 2019, 16:36

Nerealiai?
Nes taip ir neprisiruošiame isbandyt.
O reiktų...
Ačiū už pasidalinimą

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 12. Dec 2019, 13:00

Kaip gražiai! ??

Kristina B. Kristina B. 12. Dec 2019, 09:29

p.s. vario sulfato tirpalo likučius praskieskite vandeniu ir nupurkškite augalus - tai juos apsaugos nuo dumblių augimo. Arba impregnuokite medines konstrukcijas laikomas lauke.