Dviejų ingredientų desertas

Dviejų ingredientų desertas

12. Jan 19:39 raganeleskisenele raganeleskisenele

„Ar jau grįžote į vėžes ir atsikratėte per šventes priaugtų kilogramų“? – daug kur klausiama socialiniuose tinkluose. Aš tai dar ne visai, tad mestelėjau sau tokį „3 savaitės be cukraus“ iššūkį. Kol kas sekasi visai gerai ir savaitę jau išgyvenau, bet plačiau papasakosiu, kai pasieksiu finišą.

Kadangi per žiemos šventes iš šeimos narių svorio tepriaugau aš viena, kitus ir toliau galiu lepinti saldumynais. Mėgstate morengus? Aš tai labai. Ne tik valgyti, bet ir gaminti. O svarbiausia, kad jiems galima rasti įvairių panaudojimo būdų: papuošti tortus, desertus stiklinėse, pyragaičius, tiesiog valgyti vietoj saldainių.

Jie puikiai laikosi ir ilgesnį laiką, tad sausai ir saugiai padėti gali laukti netikėtai užsukančių svečių. O supakuoti į mielą dėžutę tampa saldžia dovanėle draugams. Pasitelkus konditerinį švirkštą ir maistinius dažus arba natūralius dažiklius, galima žaisti, eksperimentuoti, o paskui džiaugtis rezultatais.

Man labiausiai patinka prancūziško morengo receptas. Sausainėliai būna itin lengvi, trapūs, nelimpa prie gomurio, o jiems pagaminti tereikia dviejų ingredientų: baltymų ir cukraus. Visa kita – dažai, skoniai ir kvapai – gali būti arba ne.

Svarbiausia gerai atskirti baltymus nuo trynių, kitaip nieko neišeis. 3 kiaušinių baltymams reikia 150 gramų cukraus. Baltymus išplakame iki standumo (jei plaktuvas galingas, turėtų pakakti 5 min. plakimo). Apvertus indą su baltymais jie neturi pajudėti iš vietos. Tuomet suberiame cukrų ir plakame dar 5 min. Masė turi būti standi ir blizgi. Tuomet galima įpilti porą lašelių konditerinio kvapiklio bei keletą lašelių maistinių dažų. Juos galima pakeisti ir tokiu pačiu kiekiu uogų ar burokėlių sulčių. Masę dedame į konditerinį maišelį su antgaliu ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos spaudžiame norimos formos ir dydžio morengiukus. 

Jau paruoštus šauname į 120 laipsnių orkaitę ir džioviname 60-90 min. priklausomai nuo morengų dydžio. Jei išorė tampa kieta ir trapi, laikas baigti kepti, bet išimti iš orkaitės reikėtų tik tada, kai jie visiškai atvėsta. Belieka paragauti!