David Herbert Lawrence "Ledi Čaterli meilužis" - vienas garsiausių visų laikų meilės romanų

David Herbert Lawrence "Ledi Čaterli meilužis" - vienas garsiausių visų laikų meilės romanų

23. Feb 2020, 21:07 floryte floryte

      Nesu ypatingai didelė meilės romanų gerbėja, tačiau kažkada, beieškant atostogų metui kažko lengvo, knygyne į rankas pakliuvo romanas, kurio viršelyje puikuojasi užrašas "vienas garsiausių visų laikų meilės romanų". Nagi, nagi! Suintrigavo, tad taip knyga ir atsidūrė mano namuose. Na, bet tai dar ne viskas, kas suintriguoja šią knygą nusipirkti. Pasirodo, šis romanas turi skandalingą istoriją. Vos pasirodęs jis buvo uždraustas ir net patrauktas baudžiamojon atsakomybėn pagal 1959 m. "Nepadorių leidinių aktą". Tačiau, galiausiai garsių rašytojų pastangomis buvo išteisintas teisme. Šios knygos išleidimas tapo posūkiu moderniojoje lietratūroje, o jos anglų literatūros klasikas, atkreipęs dėmesį į seksualinius moters troškimus, įsitvirtino tarp garsiausių Anglijos rašytojų. Romanas šiuo metu yra išverstas į daugybę pasaulio kalbų ir ne kartą ekranizuotas.

   Taigi, mano pastebėjimai perskaičius šį romaną. Jis pasirodė rimtesnis nei tikėjausi. Taip, romane yra ne viena intymi meilės scena (šiuolaikinių žmonių tokiomis scenomis labai nenustebinsi, bet anuomet, tikriausiai išties buvo vau!!!), tačiau nemažai vietos skiriama ir veikėjų dvasinei savijautai, tarsi bandoma parodyti, kad niekas nevyksta šiaip sau, viskas turi savo priežastis. Veiksmas vyksta XX a. pradžioje, Čaterlių giminės dvare. Dvaro šeimininkas - invalido vėžymėlyje prikaustytas jaunas vyras, jo žmona - taip pat jauna moteris, prarandanti visokeriopą ryšį su savo vyru. Netikėtai į romano siužetą įsipina dvare tarnaujantis eigulys, kuris ir tampa ledi Čaterli meilužiu. 

   Tie, kas ryšis skaityti šį romaną, nusiteikite ne vieno vakaro skaitymui, - romanas - net 446 puslapių. Tačiau lengvai skaitomas, tad įtikinėti save skaitymui tikrai nereiks. Kaip nekeista, romane yra gamtos, gyvūnų aprašymų. Dažnai mane tie gamtos aprašymai skaitant romaną erzina, tačiau šiame romane kažkaip skaniai viską suskaičiau, tarsi pati mėgaučiaus tuo gamtos subtilumu.

floryte floryte 25. Feb 2020, 19:42

Mamatest, ir aš bandysiu ieškot kur filmą pažiūrėt!

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 25. Feb 2020, 11:50

Labai gera knyga, mačiau ir filmą. Man atrodo yra net kelios versijos.

Gintarep Gintarep 23. Feb 2020, 21:15

Ačiū už rekomendaciją ?