Berniukai į kairę, mergaitės į dešinę?

Berniukai į kairę, mergaitės į dešinę?

27. Jan 2020, 22:01 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Šį savaitgalį buvom svečiuose pas draugus. Draugės dukrytė atsinešė vaikiškos kosmetikos rinkinį, kuriame buvo visokių gėrių, įskaitant nagų laką. Nedelsiant atsidarėme savo grožio saloną.

Mano keturmetis, ir šiaip dažnai matantis mamą tepliojantis kremais, lūpdažiais, nagų lakais ir plaukų kaukėm, per daug ir nenustebo, bet parodė labai didelį norą irgi būti nulakuotas. Nors, beje, namie niekada to neprašo.

Aš ir neprieštaravau. Nulakavau. Tik susitarėm, kad paskui vis tiek nuvalysiu. Ne todėl, kad man čia kažkas nenormalaus, ar gėda. Tiesiog manau, kad į darželį reikia eiti tvarkingais švariais nagais, dantimis, ausimis ir panašiai. 

Vaikui buvo penkios minutės džiaugsmo, paskui salonas užsidarė ir vaikai užsiėmė savo žaidimais. Žaidė slėpynių, piešė, šiaip kažką buvo ir negero sumąstę, patyliukais nešė vandenį į miegamąjį.. ką mes žinom, gal gėles laistyt...

Bet aš ne apie tai. Pasidalinau savo nuomone apie mergaitiškus ir berniukiškus žaidimus facebooke. Ir norėjosi padiskutuoti, ar tėvai leidžia daryti tai, kas stereotipiškai nėra būdinga vienai ar kitai lyčiai. Dauguma mamyčių rašė, kad nemato nieko bloga, jei berniukai žais lėlėmis, ar mėgins šukuotis, dažytis ir panašiai. Juk dažniausiai taip vaikai beždžioniauja tai, ką mato. O dažniausiai vaikai laiką leidžia su mamomis... tai gal ir nenuostabu, kad berniukai gali paprašyti lūpų blizgio arba pastumdyti lėlę vežimėlyje. Dėl mergaičių išvis niekas nesuka galvos, jei jos žaidžia mašinytėmis. Moterys juk vairuoja... visgi berniukus kai kurie deda po padidinamuoju stiklu. Berniukams tarsi negalima būti švelniems,  silpniems, mėgti gražius dalykus, puoštis ar prisižiūrėti save.

Iš to kilo daug įvairių minčių. Apie suaugusius, kuriuos kišo į rėmus. Tokius, kaip vyrai neverkia, nežaidžia su lėlėm ir panašiai...

Man atrodo vyrai turi teisę verkti, nes jei laikysi visas bėdas savyje, turėsi daug psichologinių problemų... ir gal nereikėtų griebtis už širdies jei berniukas išmėgina kažką "moteriško". Šiais laikais ribos tarp moteriškų ir vyriškų veiklų yra ištirpusios. Moterys tampa karėmis, pilotėmis, astronautėmis, jos puikios vadovės, mokslininkės, verslininkės, o ne tik gležnos gražuolės ir mamos. Vyrai puikiai kepa tortus, šoka baletą, daro makiažus ar šukuosenas, siuva mums moterims rūbus, tampa beje atsakingais ir rūpestingais tėčiais, kuriems nei šlykštu, nei nevyriška pakeisti vaikui sauskelnes...

Esmė ta, kad tavo užsiėmimai nepadaro tavęs tuo, kuo tu nesi iš prigimgies.Tu netapsi gėjus pasimatavęs mamos suknelę ar pabandęs nagų laką. Tu tik gali sužinoti, kad tu toks esi iš prigimties, jei tai jau glūdi tavyje. Dirbtinai savęs nepadarysi vienokiu ar kitokiu. Ir visgi sulaukiau tokių žinučių:

Nebuvo nei pikta, nei ką. Paprasčiausiai buvo liūdna. Liūdna, kad taip iškart klijuojamoz kažkokios etiketės.  Ir kad žmonės nežiūri plačiau. O gal aš visgi neteisi? Ką manote jūs?

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 28. Jan 2020, 14:16

Raudonas balionėlis, na tikrai, šaunuolis, kad nepasimetė ir jam labai pasisekė, kad turi tokį pavyzdį - rūpestingą tėtį. Iš tiesų sutinku, kad yra esminiai skirtumai tarp berniukų ir mergaičių, bet jei nori žaisti "ne savo" žaidimus, tegu pabando. Žinau ne vieną pavyzdį, kai vyrukai žaidžia ir su lėlėm ir su žaislinėm virtuvėlėm ir nieko. Pati maža ilgai žaidžiau su mašinytėm ir irgi va lyg užaugau moterim ?

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 28. Jan 2020, 11:02

Na, mes leidžiam viską pabandyt. Norėtų tai tegul tuos nagus lakuojasi. Bet kartu jie žino, kad kartais skiriasi mergaičių ir berniukų papuošalai, drabužiai. Neaiškinom, nemokėm to, bet iš aplinkos tai supranta.
O apie žaislus tai kažkada sūnus pasiėmė lėlę paguldyt miegot, kažkas sureplikavo, kad ne berniukų žaislas, o jis nepasimetė visai ir sako 'kaip tai? Mano tetis tai sesę migdo'. Man teliko pridurt, kad vieną dieną jis bus labai geras tėtis 😀