Balti zefyriniai kalnai

Balti zefyriniai kalnai

30. Jan 2020, 16:16 Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis

Jau tuoj į duris pasibels vasaris, o žiemos kaip nebūta. Bent jau tos tikros - baltos žiemos, kai gali lėkti nuo kalniuko, lipdyti besmegenius, mėtytis gniūžtėmis ir laižyti varveklius. Štai tokią žiemą aš prisimenu iš savo vaikystės, ir dar visai neseniai, regis, žiemos buvo žiemiškos. O dabar žydi gėlės, čiulba paukščiai, vaikšto virusai....
Va tie virusai namuose nušienavo tris iš keturių. Namie ligoninės palatos ir procedūrų kabinetai. Tik skirtingai nuo ligoninės, maitinamės mes ne pagal valdžios rekomendacijas, o pagal norus ir poreikius. Gal nelabai tai gerai, bet savo ligoniukus aš palepinu ir saldainiais, ir bandelėmis... o šiandienos meniu - zefyrai. Zefyrai kuo tikriausi - iš obuolių tyrės ir pasislėpę baltame cukraus pudros sniege.
Pasidalinsiu receptu, kurį užmačiau vienoje facebook konditerių grupėje. Turiu perspėti, darbo bus. Yra šiokių tokių pasiruošimo niuansų.

Taigi, mums reikės:
100 g obuolių tyrės,
150 g bananų tyrės,
140 ml vandens
8 g Agar agar miltelių,
40 g kiaušinių baltymų ( maždaug du kiaušiniai)
600 g cukraus.

Gaminimas
Iš pradžių reikia pasiruošti obuolių ir bananų tyres (Arba nusipirkti jau paruoštas) Tiesiai šviesiai sakau, kur jų pirkti, nežinau. Turbūt naudočiau vaikiškas tyreles, bet nesu tikra, ar tinka.
Tyres gaminau pati:
Vieną didelį rūgžtų obuolį perpjaunam pusiau, išimam sėklas ir perpjauta puse žemyn dedame ant skardos ir kepame apie 20 minučių 180°C orkaitėje. Atvėsus obuolius be odelės pertriname  per sietelį.


Du bananus supjaustom griežinėliais ir verdam minkydami. Galima naudoti bulvių grūstuvę. Verdame tol, kol gauname vienalytę masę, kad nugaruotų kuo daugiau nereikalingo vandens.


Tyres rekomenduojama pasiruošti iš vakaro, nes jos turi būti gerai atšaldytos.
Atšaldytas tyres, šaltus kiaušinių baltymus sudedame į plakimo indą, ir plakame apie 3-4 minutes. Masė padvigubės, taps šviesi. Plakinys turi būti purus ir standus. Tai yra laikytis ant plakiklio puriais debesėliais.


Tuo pat metu jau galime pradėti ruošti sirupą.
Agar agar užpilame vandeniu, išmaišome ir lėtai kaitiname ant silpnos ugnies. Maišome, kol agar agar pasidarys klampus kaip želė, tada suberiame cukrų ir vėl maišome.

Kaitiname, kol cukrus ištirps. Tada leidžiame sirupui užvirti iki 110 laipsnių. Sirupas jau paruoštas - jei nuo mentelės nubėga vienalyte srovele, netrukinėdamas. Nuimame nuo ugnies ir leidžiame porą minučių atvėsti.


Vėl jungiame plakiklį ir po truputį lėta srovele supilame sirupą į mūsų paruoštą masę.
Plakame vėl iki standžios masės. Jei masė suskystėjo ir plakimas nepadeda, sveikinu, - jums nieko nesigavo, teks pradėti nuo pradžių. Na o jei gavote standžius debesėlius, galima formuoti zefyrus.


Dedame masę į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriaus formuojame zefyriukus. Man, kaip visada, tokie darbai gaunasi kreivi šleivi :)


Pabarstome cukraus pudra ir paliekame džiūti. Minimum po valandos juos jau galima imti ir valgyti, bet rekomenduojama palaukti bent penkias valandas. Tada jie bus gerai išdžiūvę, nelipnūs. Galima bus drąsiai imti į rankas ir kaip macarons - klijuoti dvi puseles. Puselės tarpusavyje susiklijuoja lengvai, nes dugnai dar būna drėgnoki.
Vualia - naminiai zefyrai be konservantų.
Paskutiniai patarimai:
Zefyriukus dar galima apvolioti cukraus pudroje.


Jei norite spalvotų, galima į išpalktą masę įlašinti kelis lašus maistinių dažų.
Formuoti patartina greitai, nes masė greitai stingsta. Mna išėjo trys skardos, tai kai dariau paskutinę, masė jau buvo labai zefyrinė ir formavosi ne taip gražiai.
Skanaus!

Mamos dienoraštis Mamos dienoraštis 31. Jan 2020, 12:03

Floryte, o mane labai užkabino tas sudėtingumas, toks kulinarinis jauduliukas 😀 ir jau po macaronsų niekas nebaisu ? Ir žinot, viskas pavyko. Tik man asmeniškai nepatiko banano poskonis. Turbūt jei daryčiau vėl, daryčiau vien su obuoliais 😀

floryte floryte 30. Jan 2020, 22:21

Koks įdomus receptas! Bet jau darbelio!!! O dar tas sakinys "jei masė suskystėjo, sveikiname, jums nieko nesigaus"...?- labai motyvuoja!?